NAC BREDA


De Parel van het Zuiden Waardering
Waardering: 2,8 uit 5Waardering: 2,8 uit 5Waardering: 2,8 uit 5Waardering: 2,8 uit 5Waardering: 2,8 uit 5

De Bredase voetbalclub NAC ontstaat in 1912 uit een fusie tussen NOAD (Nooit Ophouden Altijd Doorzetten) en Advendo (Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning). De samenvoeging van de clubnamen levert de NOAD Advendo Combinatie op. De volledige naam Nooit Opgeven Altijd Doorzetten Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning Combinatie Breda is de langste clubnaam ter wereld. NAC speelt aanvankelijk aan het Wilhelminapark in Breda. Vier jaar later verhuist de club naar ‘Het Ploegske’ aan de Ploegstraat.

Landskampioen
Het hoogtepunt van de Bredase trots is het landskampioenschap in 1921. Als kampioen van het Zuiden neemt NAC deel aan de kampioenscompetitie. Daarin laat het Be Quick, Ajax en Go Ahead achter zich. De gouden jaren zijn voorbij als de legendarische Antoon ‘Rat’ Verlegh in 1931 afscheid neemt. Dat jaar verhuist de club naar de Heuvelstraat om negen jaar later opnieuw te verkassen. Ruim 50 jaar fungeert de Beatrixstraat als thuishaven.

Europees voetbal
In 1967 debuteert NAC na de verloren bekerfinale tegen Ajax in Europa. In de tweede ronde is Cardiff City uit Wales te sterk. Zes jaar later plaatst NAC zich als bekerwinnaar opnieuw voor het Europa Cup II-toernooi. In de eerste ronde is het Oost-Duitse FC Magdeburg de tegenstander. Thuis houdt NAC gelijke tred, maar in de return moeten de Bredanaars hun meerdere kennen in de latere Europa Cup II-winnaar.

Avondje NAC
In de jaren zeventig groeit het Avondje NAC aan de Beatrixstraat uit tot een nationaal begrip. De ploeg trakteert tegenstanders in Breda steevast op een warm onthaal. Met veel passie en strijd en gesteund door een fanatiek thuispubliek bezorgt NAC menig topclub een lastige (zaterdag)avond. Na de in sportief opzicht magere jaren is het sfeervolle Avondje NAC in het Rat Verlegh Stadion in ere hersteld.

Cupfighter
NAC geniet een reputatie als cupfighter. Vier keer bereiken de Bredanaars de bekerfinale. Het onbetwiste hoogtepunt is de bekerwinst in 1973. In de Rotterdamse Kuip wint NAC met 2-0 van het favoriete NEC door doelpunten van Stanley Bish en Addy Brouwers. Ook de laatste jaren timmert NAC aan de weg in het bekertoernooi. Ondanks aansprekende zeges op de topclubs is een nieuwe bekerstunt tot nu toe uitgebleven.

Ups and downs
Zowel sportief als financieel kent ‘de parel van het Zuiden’ ups en downs. De gemeente Breda redt de club meermalen van de ondergang. Als tegenprestatie gaat de club sinds 2003 officieel als NAC Breda door het leven.  Dat jaar behaalt NAC ondanks de financiële rampspoed Europees voetbal onder leiding van trainer Henk ten Cate. Een ware Bredase Armada maakt de oversteek naar Engeland om de strijd aan te binden met het roemruchte  Newcastle United. Ondanks de forse nederlaag is het voor de 3.800 meegereisde fans een happening om nooit te vergeten. Zes jaar later bemachtigt NAC opnieuw een UEFA Cup-ticket. Het Spaanse Villarreal maakt korte metten met de Europese aspiraties.  
 


 

Palmares:
  • 1921: Kampioen van Nederland
  • 1973: KNVB-beker
Eregalerij:
Links:

Bookmark and Share


home | contact | colofon

Plaats een reactie