Vorige venster
Volgende venster

SUPPORTERSGEWELD


Voetbalrellen eisen hun tol Waardering
Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5

Dat populariteit van voetbal heeft een schaduwkant. Het trekt mensen aan die niet met de beste bedoelingen naar het stadion komen. In de jaren zeventig maakt Nederland kennis met voetbalvandalisme. Het waait over uit Engeland, waar in en rond de voetbalstadions complete stammenoorlogen worden uitgevochten. Het snel om zich heen grijpende voetbalgeweld eist twee dodelijke slachtoffers.

De eerste keer dat er sprake is van grootschalig supportersgeweld is tijdens de UEFA Cup-finale tussen Feyenoord en Tottenham Hotspur in 1974. In de loop der jaren wordt het probleem steeds groter. Rivaliserende supportersgroepen zoeken steeds vaker de confrontatie op.

Veldslag
In maart 1987 eindigt de wedstrijd FC Den Haag – Ajax in een regelrechte veldslag. Het botert al langer niet tussen de Amsterdamse en Haagse supporters. In de aanloop naar het beladen duel in het Haagse Zuiderpark is de spanning voelbaar. De plaatselijke politie zet 245 man in om de gebeurtenissen in goede banen te leiden. Ruim voor aanvang van de wedstrijd breken de eerste rellen uit. De sfeer is ronduit dreigend, maar na een korte afkoelingsperiode besluit scheidsrechter Van Ettekoven om toch af te trappen.

Tijdens de eerste helft blijft het onrustig op de tribunes. In de rust besluit de ME een aanval uit te voeren op het fanatieke thuisvak Midden-Noord om de orde te herstellen. Onder de Hagenaars ontstaat paniek. De ME drijft de oproerkraaiers in het nauw en over en weer vallen rake klappen. Het strijdtoneel verplaatst zich van Midden-Noord naar de eretribune, waar de Ajax-aanhang stevig huishoudt. In het tumult vallen bijna dertig gewonden. De politie arresteert achttien relschoppers. FC Den Haag krijgt een boete van 10.000 gulden en moet één wedstrijd zonder publiek spelen. Ajax komt er met een voorwaardelijke straf van één wedstrijd zonder publiek vanaf.

Het blijft niet bij de rellen in het Zuiderpark. De onlusten nemen in hevigheid toe en breiden zich tot buiten de stadions uit. De neerwaartse geweldsspiraal kan niet zonder gevolgen blijven.

Dodelijke steekpartij
FC Twente-fan Erik Lassche is op 8 december 1991 de eerste Nederlandse voetballiefhebber die omkomt door supportersgeweld. In de nacht voor de wedstrijd FC Twente - Feyenoord wordt hij het slachtoffer van een fatale steekpartij in de binnenstad van Enschede. Bij een uit de hand gelopen opstootje tussen plaatselijke fans en Feyenoord-supporters raakt Lassche zwaargewond. Hij wordt per ambulance afgevoerd naar het Medisch Spectrum Twente waar hij aan zijn verwondingen bezwijkt. Ondanks het drama gaat de wedstrijd gewoon door. De vermoedelijke dader wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar.

Slag bij Beverwijk
Op 23 maart 1997 wordt Nederland opgeschrikt door een nieuw dieptepunt in de voetbalgeschiedenis. De politie beschikt over informatie dat Ajax- en Feyenoord-fans elkaar willen treffen in de Zaanstreek. Er staat een peloton ME paraat om op te treden bij ongeregeldheden. De supportersgroepen gaan de confrontatie aan in een weiland bij Beverwijk. De ME is verrast door de snelheid en hevigheid van het geweld en grijpt te laat in. Bij de massale vechtpartij komt de 35-jarige Ajax-fan Carlo Picornie om het leven. Hij overlijdt aan hersenletsel, als gevolg van de klappen die hem met een klauwhamer zijn toegediend. Picornie laat een vriendin en twee kinderen achter. Doordat er geen bewijs is, wordt niemand veroordeeld voor de moord. Wel worden drie betrokkenen tot vier jaar cel veroordeeld. Tientallen andere relschoppers krijgen gevangenisstraffen tot een half jaar en dienstverlening aan hun broek.

Integrale aanpak
Simpele ingrepen blijken niet genoeg om het steeds harder wordende supportersgeweld tegen te gaan. Er moeten meer en grotere maatregelen genomen worden. Sindsdien kennen we de clubkaart, justitie legt stadionverboden op en burgemeesters voeren combiregelingen in. Stewards bewaken de orde binnen de stadions, er komt cameratoezicht en honderd procent fouillering. Het ‘zero tolerance’-beleid werkt. Eindelijk wordt het voetbalgeweld beteugeld. Er is een hoge prijs voor betaald.    

Incidenten
Hoewel het grote geweld is ingedamd, zijn supportersincidenten niet volledig uit te sluiten. Op 21 december 2011 valt een dronken Ajax-supporter keeper Esteban (AZ) aan tijdens een bekerwedstrijd in de Amsterdam ArenA. De man heeft al een stadionverbod. Esteban vloert zijn belager en schopt tot twee keer toe op hem in. Scheidsrechter Nijhuis trekt rood voor de doelman. Uit veiligheidsoverwegingen stapt AZ van het veld. Nijhuis staakt daarop de wedstrijd. Een dag later seponeert de KNVB de rode kaart van Esteban. De wedstrijd moet zonder publiek worden overgespeeld en Ajax krijgt een boete van 10.000 euro.


 

Bookmark and Share


Vorige venster
Volgende venster
home | contact | colofon
© ANP PHOTO 2009/Foto: Remko SuikerPlaats een reactie