Vorige venster
Volgende venster

PSV WINT UEFA CUP


Westelijke heerschappij doorbroken Waardering
Waardering: 2,8 uit 5Waardering: 2,8 uit 5Waardering: 2,8 uit 5Waardering: 2,8 uit 5Waardering: 2,8 uit 5

In 1978 wint PSV als derde Nederlandse club een Europese beker. In de strijd om de UEFA Cup rekenen de Brabanders in de dubbele finale af met het Franse Bastia. Het is de eerste internationale triomf voor de club uit Eindhoven.

In de jaren dat Feyenoord en Ajax grote Europese successen behalen, ontstaat in Eindhoven een nieuwe Nederlandse topclub. De in 1972 van FC Twente overgekomen coach Kees Rijvers is de man die de wederopstanding van PSV mogelijk maakt. Hij bouwt een nieuw elftal op rond Jan van Beveren en Willy van der Kuylen en haalt de Zweed Ralf Edström, de tweeling René en Willy van de Kerkhof en Gerrie Deijkers naar Eindhoven. Binnen drie jaar keert PSV terug aan de vaderlandse top. In de nationale titelstrijd troeft PSV in 1975 en 1976 Feyenoord en Ajax af.  Een Europese prijs is nog het enige dat er aan ontbreekt.

Ajax heeft in 1977 de landstitel veroverd. PSV is veroordeeld tot het UEFA Cup-toernooi waarin Glenavon de eerste horde vormt. In Noord-Ierland zijn de omstandigheden indrukwekkender dan de tegenstander. Vanwege de terroristische dreiging van de IRA wemelt het die avond van de veiligheidsbewakers. Een aanslag blijft uit en PSV gebruikt het zwakke Glenavon als kanonnenvoer. Nadat ook het Poolse Widzew Lodz met sterspeler Zbigniew Boniek wordt uitgeschakeld, begint in de derde ronde het echte werk. Eintracht Braunschweig heeft onder aanvoering van Paul Breitner op een haar na de Duitse titel gemist. Door een 2-0 overwinning op deze sterke club heeft PSV een riante uitgangspositie. In de return is na de eerste helft duidelijk wie de sterkste is, waardoor de tweede helft een formaliteit wordt (1-2).

In de kwartfinale kruipt PSV door het oog van de naald tegen Magdeburg. Een opvallend verdedigend PSV verliest in Oost-Duitsland met 1-0. In de spectaculaire return komt Magdeburg eerst op voorsprong. Vlak voor tijd staat het 3-2 voor PSV, dat met die stand uitgeschakeld zou zijn. In de voorlaatste minuut schiet Harry Lubse de bevrijdende vierde treffer tegen de touwen.

Barcelona met Johan Cruijff is in de halve finale een tegenstander waar iedereen ontzag voor heeft. Jan Poortvliet neemt de bewaking op zich van de Spaanse nummer 14, die in Eindhoven geen voet aan de grond krijgt. PSV wint met 3-0. In de return neemt Barcelona onder aanvoering van Cruijff al na 20 minuten een 2-0 voorsprong. PSV wankelt, maar houdt de schade beperkt. Vlak na rust scoort invaller Nick Deacy in het kolkende Nou Camp de aansluitingstreffer. Een doelpunt met een gouden randje, want Barcelona moet daarna nog drie keer scoren. Zelfs voor een Cruijff in vorm is dat teveel gevraagd. Ondanks de 3-1 nederlaag kan PSV zich voorbereiden op de eerste Europese finale.

Het Franse Bastia van Johnny Rep is verrassend doorgedrongen tot de eindstrijd. In de halve finale heeft goudhaantje Rep een groot aandeel in de uitschakeling van het Zwitserse Grasshoppers. De ploeg van Rijvers is dus gewaarschuwd. Op Corsica houdt PSV de Fransen op 0-0. In eigen huis wordt de klus simpel geklaard. Het wordt 3-0 door doelpunten van Willy van de Kerkhof, Gerrie Deijkers en Willy van der Kuylen. PSV heeft de eerste Europese prijs te pakken. De heerschappij van het westen is doorbroken.

Uitslagen

1e ronde: Glenavon - PSV

PSV - Glenavon
2-6 (Van der Kuylen 2, Krijgh, Deijkers, 
 Deacy, Lubse)
5-0 (Deijkers 2, Lubse 2, Francois)
2e ronde: Widzew Lodz - PSV
PSV - Widzew Lodz
3-5 (Deijkers 3, Van der Kuylen, Francois)
1-0 (Deijkers)
3e ronde: PSV - Eintracht Braunschweig
Eintracht Braunschweig - PSV
2-0 (Lubse, Van der Kuylen)
1-2 (Van Kraay, Deijkers)
Kwartfinale: FC Magdeburg - PSV
PSV - FC Magdeburg
1-0
4-2 (Brandts 2, Lubse, e.d.)
Halve finale: PSV - Barcelona
Barcelona - PSV
3-0 (Lubse, Postuma, e.d.)
3-1 (Deacy)
Finale: Bastia - PSV
PSV - Bastia
0-0
3-0 (W. v/d Kerkhof, Deijkers, Van der
 Kuylen)
  


 

Toppers uit deze periode:

 Kees Rijvers
 Willy van der Kuylen
Links:

Bookmark and Share


Vorige venster
Volgende venster
home | contact | colofon


Plaats een reactie