Vorige venster
Volgende venster

PSV WINT EUROPA CUP I


Guus Hiddink vestigt zijn naam Waardering
Waardering: 2,8 uit 5Waardering: 2,8 uit 5Waardering: 2,8 uit 5Waardering: 2,8 uit 5Waardering: 2,8 uit 5
In het midden van de jaren tachtig breekt een gouden tijd aan voor PSV. De club uit Eindhoven wordt zes keer landskampioen en wint driemaal de beker. Het onbetwiste hoogtepunt vindt plaats in 1988. Onder trainer Guus Hiddink wint PSV de Europa Cup I met spelers als Hans van Breukelen, Ronald Koeman, Søren Lerby, Wim Kieft, Eric Gerets en Gerald Vanenburg.

PSV heeft dat jaar ook al de landstitel en de KNVB-beker gewonnen. Op Europees niveau heeft de landskampioen een moeizame start. Na de ruime 3-0 overwinning in eigen huis moet PSV flink aan de bak tegen het Turkse Galatasaray. In Istanboel wordt het 2-0, de enige nederlaag in Europees verband. Rapid Wien is in de volgende ronde een veel eenvoudigere tegenstander. Vanaf die kwartfinale scoort PSV alleen nog maar gelijke spelen. In en tegen Bordeaux begaat Hans Gillhaus een zware overtreding op de Franse spelmaker Jean Tigana, die het einde van de wedstrijd niet haalt. Wim Kieft scoort in Frankrijk de belangrijke gelijkmaker, waardoor PSV op eigen veld aan een doelpuntloos gelijkspel genoeg heeft.

Rollertje in Bernabeu
In de halve finale stuit PSV op het sterke Real Madrid van 'Don Leo' Beenhakker. Met spelers als Butragueño, Camacho, Gordillo, Martín Vázquez, Michel en Hugo Sánchez heeft de Madrileense ploeg (ook bekend als De Koninklijke) eerder afgerekend met titelverdediger FC Porto en Bayern München. In Madrid komt Real al vroeg op voorsprong door een penalty van Hugo Sánchez. Een kwartier later legt de jonge Edward Linskens een vol Bernabeu het zwijgen op met een slap rollertje dat keeper Buyo volkomen verrast. Met hand en tand verdedigt PSV de gelijke stand en sleept een kostbare 1-1 uit het vuur. Het is een bittere pil voor het superieur geachte Madrid, maar trainer Beenhakker houdt het volste vertrouwen in een goede afloop: “Met alle respect voor PSV, maar de realiteit is gewoon dat Real de finale haalt.”

Foutje van Koeman
Voor de return moet PSV een forse tegenvaller incasseren. Ronald Koeman heeft in een interview de doodschop van Gillhaus tegen Tigana ‘klasse’ genoemd. De UEFA kan dat niet waarderen en legt hem een schorsing op van één wedstrijd. Guus Hiddink moet improviseren, want zonder Koeman moet PSV in Eindhoven de Madrileense sterrenenploeg van scoren af zien te houden. De Spanjaarden voeren de druk ongekend hoog op, maar uitblinker Hans van Breukelen stopt alles. Na het laatste fluitsignaal barst in Eindhoven een orkaan van vreugde los. De gelukstreffer van Linskens in Madrid blijkt genoeg voor een finaleplaats.

Goede hoek
Tegenstander Benfica verschijnt in Stuttgart aan de aftrap zonder de geblesseerde vedette Diamantino, maar met de imposante Braziliaan Mozer en spits Rui Aguas. De finale in het met 70.000 mensen gevulde Neckarstadion is niet bepaald indrukwekkend te noemen. De Portugezen beperken zich tot verdedigen. PSV heeft het meeste balbezit, maar neemt geen onverantwoorde risico’s. De wedstrijd is het aanzien nauwelijks waard. Een schot van Vanenburg is het enige wapenfeit in de eerste helft. Na rust krijgt verdediger Ivan Nielsen een goede kans om de score open te breken, maar hij faalt in de afwerking. Ook de verlenging verstrijkt zonder doelpunten. Penalty’s moeten de beslissing brengen. In de eerste serie mist niemand. “Pak er nou eens een!” bijt Søren Lerby keeper Hans van Breukelen toe. Invaller Anton Janssen benut de zesde strafschop voor PSV. Bij de inzet van de Portugese rechtsback Veloso kiest Van Breukelen de goede hoek. PSV wint de Europa Cup I met drie overwinningen in negen wedstrijden. Twee doelpunten in de laatste vijf wedstrijden zijn voldoende om de cup met de grote oren vast te kunnen houden.

Uitslagen

1e ronde: PSV - Galatasaray
Galatasaray - PSV
3-0 (Gillhaus, Koeman, Koot)
2-0
2e ronde: Rapid Wien - PSV
PSV - Rapid Wien
1-2 (Van Aerle, Gillhaus)
2-0 (Lerby, Gillhaus)
Kwartfinale: Bordeaux - PSV
PSV - Bordeaux
1-1 (Kieft)
0-0
Halve finale: Real Madrid - PSV
PSV - Real Madrid
1-1 (Linskens)
0-0
Finale: PSV - Benfica 0-0 PSV w.n.s.


Wereldbeker
Later dat jaar komt het in de wedstrijd om de Wereldbeker weer op penalty’s aan. In Tokyo staat het na de verlenging 2-2 tegen het Uruguayaanse Nacional. Dit keer verliest PSV de zenuwslopende strafschoppenserie met 7-6.
 


 

Toppers uit deze periode:

 Ronald Koeman
 Guus Hiddink
Links:

Bookmark and Share


Vorige venster
Volgende venster
home | contact | colofon
Plaats een reactie