Vorige venster
Volgende venster

ORANJELEEUWINNEN WINNEN EK


Golden Girls zetten vrouwenvoetbal op de kaart Waardering
Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5

Nederland wint het EK Vrouwen in eigen land. De eerste internationale hoofdprijs markeert de doorbraak van het vrouwenvoetbal in ons land.

Aan het succes gaat een lange aanloop vooraf. Het vrouwenvoetbal komt in Nederland maar moeizaam van de grond.

Algemeen fatsoen
In 1896 verbiedt de Nederlandse Voetbal Bond (NVB) – de voorloper van de huidige KNVB – de eerste vrouwenvoetbalwedstrijd. In de ogen van de antieke bondsbonzen is vrouwenvoetbal 'in strijd met het algemeen fatsoen'. De Oostzaanse Vrouwenvoetbal Vereeniging is in 1924 de eerste club die officieel met vrouwenvoetbal start. De NVB ziet echter nog steeds geen heil in voetballende vrouwen. Vrouwen moeten 'echtgenote, moeder of geliefde van voetbalspelers’ zijn. Pas in 1971 volgt landelijke erkenning. Vanaf dat jaar maakt vrouwenvoetbal officieel deel uit van de KNVB. Nederland telt dan ongeveer 5.500 actieve vrouwelijke voetballers.

Vera Pauw

Het duurt tot 1995 voor de eerste nationale vrouwenvoetbalcompetitie wordt gespeeld. Dit leidt in 2007 tot de oprichting van een profcompetitie, de Eredivisie Vrouwen. Marieke van Ottele (FC Twente) scoort het eerste doelpunt. AZ kroont zich tot landskampioen. Een van de drijvende krachten achter de Eredivisie Vrouwen is Vera Pauw. Als bondscoach timmert de oud-international flink aan de weg. In 2005 is Pauw de eerste vrouw die in Nederland het diploma Coach Betaald Voetbal haalt. Maar de echte doorbraak van het vrouwenvoetbal laat nog even op zich wachten.

OranjeLeeuwinnen
In 1973 speelt het Nederlands vrouwenelftal de eerste officiële interland onder de vlag van de KNVB. Oranje verliest in Maidenhead met 1-0 van Engeland. Oranje kwalificeert zich in 2009 voor het eerst voor een eindronde. De EK-debutant dringt door tot de halve eindstrijd. Acht jaar later plaatst Nederland zich als gastland automatisch voor het EK, WEURO 2017. De eindronde vindt plaats in zeven speelsteden: Rotterdam, Utrecht, Tilburg, Breda, Deventer, Enschede en Doetinchem. Het weekblad Voetbal International komt zelfs met een 'vrouwencover'. Toch zijn de verwachtingen bescheiden. Duitsland, Engeland en Noorwegen zijn de favorieten. Regerend kampioen Duitsland won de laatste zes edities.
 
   
 
Groepsfase
Nederland komt goed uit de startblokken tegen het sterke Noorwegen. In de tweede helft kroont Shanice van de Sanden zich met een fraaie kopbal tot matchwinner. Vier dagen later toont Denemarken zich een stugge tegenstander. De OranjeLeeuwinnen winnen moeizaam dankzij een benutte penalty van Sherida Spitse. In de laatse groepswedstrijd tegen België baart bondscoach Sarina Wiegman opzien door aanvoerster Mandy van den Berg te passeren. De nieuwe captain Sherida Spits noteert de openingstreffer, opnieuw vanaf elf meter. Na rust scoren de Belgen tegen, maar Barcelona-aanvalster Lieke Martens bepaalt de eindstand op 2-1. Nederland plaats zich zonder puntverlies voor de eindfase van het EK.

Knockoutfase 
In de kwartfinale wacht Zweden. Lieke Martens wijst de OranjeLeeuwinnen weer de weg. Ze zet Nederland na ruim een half uur op voorsprong. Na rust beslist Vivianne Miedema de wedstrijd. De sterspeelster scoort haar eerste EK-doelpunt. In de halve finale begint het echte werk tegen Engeland. Nederland is gewaarschuwd. Topscorer Jodie Taylor heeft al vijf keer gescoord tijdens dit EK. Taylor komt er niet aan te pas tegen de gedreven  OranjeLeeuwinnen. Miedema opent de score, Daniëlle van de Donk verdubbelt de voorsprong en in de slotfase scoort de Engelse Millie Bright in eigen doel.

Miedema komt los in de finale
In de finale treft Nederland het verrassende Denemarken. De Deensen hebben eerder meervoudig titelverdediger Duitsland uit het toernooi geknikkerd. De 1-0 overwinning in de groepsfase geeft vertrouwen, maar in de finale loopt het net even anders. In Enschede komt Denemarken al vroeg op voorsprong als Nadia Nadim een penalty benut. Nederland slaat snel terug via Vivianne Miedema en Lieke Martens zet het gastland nog binnen het halfuur op voorsprong. Pernille Harder brengt Denemarken voor rust weer op gelijke hoogte. In de tweede helft drukken de OranjeLeeuwinnen door. Spitse benut een vrije trap en in de slotfase maakt Miedema aan alle onzekerheid een eind: 4-2. Nederland wint het EK Vrouwen in eigen land. De co-aanvoersters Mandy van den Berg en Sherida Spitse nemen samen de felbeerde bokaal in ontvangst. Lieke Martens wordt uitgeroepen tot beste speelster van het EK.

Uitslagen

Groepsfase,
Groep A:
Nederland - Noorwegen
Nederland - Denemarken
Nederland - België
1-0 (Van de Sanden)
1-0 (Spitse)
2-1 (Spitse, Martens)
Kwartfinale: Nederland - Zweden 2-0 (Martens, Miedema)
Halve finale: Nederland - Engeland 3-0 (Miedema, Van de Donk, Bright e.d.)
Finale: Nederland - Denemarken 4-2 (Miedema 2, Martens, Spitse)
 

Links:

Bookmark and Share


Vorige venster
Volgende venster
home | contact | colofon
De OranjeLeeuwinnen voor aanvang van de finale (© Geert van Erven)
Vivianne Miedema werd met vier goals topscorer van Oranje (© Geert van Erven)
Samenvatting van de finale
Plaats een reactie