Vorige venster
Volgende venster

ORANJE EUROPEES KAMPIOEN


Een goed stel Waardering
Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5

Veertien jaar na de verloren WK-finale tegen West-Duitsland boekt Oranje in München het eerste grote internationale voetbalsucces. Door een 2-0 overwinning in de finale tegen de Sovjet Unie wordt Oranje Europees kampioen.

Door het bomincident plaatst Nederland zich in 1988 met de hakken over de sloot voor het EK in West-Duitsland. Oranje wordt ingedeeld in Groep B met de Sovjet-Unie, Engeland en Ierland.

Moeizame groepsfase
Na een jaar blessureleed krijgt Marco van Basten een reserverol. Bondscoach Rinus Michels geeft de voorkeur aan John Bosman, die in de kwalificatiereeks aan de lopende band heeft gescoord. In de eerste wedstrijd stuit Nederland op het stugge Sovjet-Unie. De Russische coach Lobanovski heeft een ploeg samengesteld met acht spelers van Dynamo Kiev, waaronder de gevreesde spitsen Protassov en Belanov. Het tactische plan van de gelouterde voetbalcoach zit goed in elkaar. De Russen winnen de slag op het middenveld, waardoor Nederland noodgedwongen lange ballen moet spelen. Oranje krijgt wel kansen, maar stuit steeds op de uitblinkende doelman Dasajev. Uit een van de weinige tegenstoten prikt Vasily Rats de bal met uiterste precisie langs Hans van Breukelen. Als invaller kan Van Basten het tij niet meer keren. ‘Oranje in de Rats’ kopt het Algemeen Dagblad met gevoel voor dramatiek.

Na de nederlaag tegen Rusland grijpt Michels op twee plaatsen in. Hij vervangt rechtsbuiten Van ’t Schip door Erwin Koeman en Marco van Basten neemt de plaats in van John Bosman. Zo schakelt Oranje over van 4-3-3 naar 4-2-2 en dat is goed voor de balans in het elftal. Net als Nederland vecht Engeland voor zijn laatste kans na de 1-0 nederlaag tegen Ierland. In de eerste helft krijgt Engeland de beste kansen. Lineker schiet de bal tegen de paal en Glenn Hoddle raakt de lat. Vlak voor rust scoort Van Basten op aangeven van Ruud Gullit. Hij krijgt de bal niet ideaal aangespeeld, maar draait behendig weg van Tony Adams en schiet de bal onder Peter Shilton door. Adams staat als aan de grond genageld. Na rust komt Engeland terug door een combinatie van Lineker en Bryan Robson. Maar Van Basten bezegelt het lot van de Engelsen met twee treffers binnen vier minuten. Vlak voor tijd krijgt hij een publiekswissel. Oranje is weer in de race, maar de laatste wedstrijd tegen Ierland moet gewonnen worden.

De Ieren hebben aan een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen voor de halve finale, waardoor ze hun favoriete spel kunnen spelen. Het elftal van de markante coach Jack Charlton verdedigt gegroepeerd. Het dwingt het nerveus spelende Oranje ertoe om met lange ballen de spitsen te zoeken. Nederland heeft grote moeite met het Ierse spel en kruipt door het oog van de naald als Paul McGrath hard op de paal kopt. Ruim vijf kwartier loopt Oranje zich stuk op de muur die de onverzettelijke Ieren rond het eigen strafschopgebied hebben opgetrokken. Terwijl de tijd verstrijkt, begint het er steeds slechter uit te zien voor Nederland. Terwijl het vertrouwen in een goede afloop langzaam afneemt, valt Oranje het geluk van een kampioensploeg ten deel. Acht minuten voor tijd belandt een mislukt schot van Ronald Koeman op het hoofd van invaller Wim Kieft. Met een vreemd boogje schiet zijn achterwaartse kopbal achter keeper Bonner in het Ierse doel. Zo krijgt een zenuwslopende wedstrijd voor Nederland een gelukkig einde.

Zoete wraak in Hamburg
In Groep A heeft West-Duitsland zich oppermachtig geplaatst voor de halve finale. In Hamburg begint het gastland als favoriet. In een mannelijke wedstrijd met stevige overtredingen van beide kanten heeft Nederland het beste van het spel. De mannen van Michels kunnen het overwicht niet verzilveren, waardoor het halverwege nog 0-0 staat. Na rust geeft de Roemeense scheidsrechter Igna een strafschop na een lichte overtreding van Frank Rijkaard op Jürgen Klinsmann. Lothar Matthaüs benut de meevaller en brengt West-Duitsland op een 1-0 voorsprong.

De klap komt hard aan in het Nederlandse kamp. West-Duitsland is dicht bij 2-0, maar Oranje heeft geluk als Igna de bal opnieuw op de stip legt na een onschuldig ogende buiteling van Marco van Basten. Ronald Koeman schiet Nederland naast West-Duitsland. Na de gelijkmaker gaat Oranje op zoek naar de winnende treffer, maar de tijd lijkt te kort om die te maken. Terwijl vriend en vijand zich al bij een verlenging heeft neergelegd, stuurt Jan Wouters de attente Marco van Basten de diepte in. De bal is aan de harde kant, maar Kohler komt te laat om de sliding van Van Basten te voorkomen, zodat de bal in een beweging langs de vergeefs duikende Immel in de linkerhoek verdwijnt. Het is de genadeklap die West-Duitsland niet meer te boven komt. "Het Volksparkstadion is van Oranje!", zo omschrijft tv-verslaggever Evert ten Napel het vreugdegevoel. Eindelijk heeft Nederland afgerekend met de verloren WK-finale van 1974.

Revanche op de Russen
Na de wedstrijd tegen West-Duitsland krijgt bondscoach Michels van de Oranje-selectie een gouden horloge met inscriptie cadeau. De ontroerde Michels houdt de spelers voor dat ze het horloge terugkrijgen als ze de finale verliezen. Het gevaar bestaat immers dat Nederland zich na de ontlading tegen de aartsrivaal opnieuw door de Russen laat verrassen. Maar de spelers hebben hun lesje wel geleerd van de 1-0 nederlaag in de groepsfase. Nederland begint stroef aan de finale. Hans van Breukelen houdt Oranje op de been bij een grote kans van Litovchenko.

Nederland wordt erdoor wakker geschud. Na ruim een half uur pompt Erwin Koeman een afgeslagen corner opnieuw het strafschopgebied in. Van Basten kopt de bal met precisie terug op Ruud Gullit die met grote kracht zijn hoofd tegen de bal zet. De kopbal dwars door het midden is onhoudbaar voor doelman Dasaev. In de 54e minuut drukt Marco van Basten definitief zijn stempel op het EK. Met een hoge voorzet van Arnold Muhren is eigenlijk weinig te beginnen. Het ligt voor de hand om de bal aan te nemen, maar er staat geen vrije medespeler in de buurt. Puur op gevoel kiest Van Basten voor de juiste oplossing: vanuit de lucht schiet hij de bal over de verbouwereerde Dasaev in het Russische doel.  Het is de bekroning van een EK dat voor Van Basten zo onbevredigend was begonnen. Langs de kant houdt Rinus Michels vol bewondering de hand voor zijn mond. Met nog ruim een half uur te spelen, zit Nederland op rozen. Hans van Breukelen brengt de spanning even terug als hij op de achterlijn geheel onnodig Gotsmanov onderuit haalt. De doelman maakt zijn onbesuisde actie goed door de hard ingeschoten strafschop van Belanov te keren. Daarmee is het Russische verzet gebroken. Oranje speelt de wedstrijd professioneel uit en na het laatste fluitsignaal van de Franse scheidsrechter Vautrot is Nederland Europees kampioen. Bondscoach Michels gaat op de schouders en aanvoerder Ruud Gullit neemt de felbegeerde Coupe Henri Delaunay in ontvangst. ”Dit is een goed stel, hoor!” klinkt het tijdens de huldiging uit de mond van tv-commentator Theo Reitsma. Het jaar 1988 is voor altijd het jaar van Oranje geworden.

Bij terugkomst in Nederland worden de spelers en technische staf als helden onthaald op vliegveld Welschap. Bij een gedenkwaardige rondvaart door de Amsterdamse grachten loopt een flink aantal woonboten waterschade op.

Uitslagen

1e ronde,
Groep B:
Nederland - Sovjet Unie
Nederland - Engeland
Nederland - Ierland
0-1
3-1 (Van Basten 3)
1-0 (Kieft)
Halve finale: Nederland - West-Duitsland 2-1 (R. Koeman, Van Basten)
Finale: Nederland - Sovjet Unie 2-0 (Gullit, Van Basten)
 


 

Toppers uit deze periode:

 Rinus Michels
 Ruud Gullit
 Frank Rijkaard
 Marco van Basten
 Ronald Koeman
Links:

Bookmark and Share


Vorige venster
Volgende venster
home | contact | colofon
Ruud Gullit met de beker, Berry van Aerle en Ronald Koeman kijken toe (© PICS UNITED)
Het kampioenselftal voor aanvang van de finale (© PICS UNITED)


Rinus Michels koestert de cup (© PICS UNITED) Er zijn 2 reacties