Vorige venster
Volgende venster

JOHAN CRUIJFF


De wereld maakt kennis met een fenomeen Waardering
Waardering: 2,8 uit 5Waardering: 2,8 uit 5Waardering: 2,8 uit 5Waardering: 2,8 uit 5Waardering: 2,8 uit 5

Johan Cruijff wordt gezien als één van de beste voetballers aller tijden. Kenners noemen hem in een adem met Pelé en Maradona. Cruijff is gekozen tot de beste Europese voetballer van de twintigste eeuw.
 

Hendrik Johannes Cruijff (Amsterdam, 25 april 1947) speelt in 1964 voor het eerst voor Ajax. Hij valt op door zijn techniek, elegantie en inzicht. Bij Ajax haalt hij zijn grootste successen, maar ook bij Barcelona en Feyenoord doet hij van zich spreken.

Ajax
Op zijn tiende verjaardag wordt Johan Cruijff lid van Ajax. Hij is zestien als hij zijn eerste (jeugd)contract tekent. Op 15 november 1964 maakt hij zijn competitiedebuut in de uitwedstrijd tegen GVAV. Ajax verliest in Groningen met 3-1. Cruijff maakt het enige Amsterdamse doelpunt. Na de wedstrijd ontstaat er de nodige verwarring over zijn naam. Is het nou Kruijff, Kruyff, De Kruyff, Cruyff of Cruijff?

Het duurt bijna een jaar voordat Johan Cruijff een vaste waarde is in Amsterdam. Eind 1965 wordt hij basisspeler nadat hij beide doelpunten in de thuiswedstrijd tegen DWS (2-0) scoort. Ajax wint met Cruijff zestien competitiewedstrijden op rij en wordt onbedreigd kampioen. Hij vormt met Piet Keizer, Sjaak Swart en Klaas Nuninga een gevaarlijke aanvalslijn. Cruijff scoort dat seizoen 25 doelpunten in 23 wedstrijden. In 1967 wordt hij topscorer van de eredivisie met 33 doelpunten. Cruijff heeft inmiddels een opgewaardeerd profcontract getekend. Een eerder aanbod heeft hij resoluut afgewezen.

Nummer 14
In 1970 speelt Cruijff na een blessure weer een wedstrijd, tegen PSV. In deze wedstrijd draagt hij rugnummer 14 in plaats van het gebruikelijke nummer 9. Het wordt zijn vaste nummer bij Ajax en het Nederlands elftal. Sindsdien is Nummer 14 voor altijd verbonden aan de beste Nederlandse voetballer aller tijden.

Begin jaren zeventig wordt Cruijff internationaal bekend. Met hem wint Ajax drie keer op rij de Europa Cup I. Vooral in 1972 is Cruijff op dreef. Zo scoort hij tegen FC Den Haag met een weergaloze boogbal. In mei scoort hij beide doelpunten in de Europa Cup I-finale tegen Inter Milan. Ajax wintde bekerfinale van FC Den Haag en verovert in het najaar de wereldbeker ten koste van het Argentijnse Independiente.

Cruijff is inmiddels aanvoerder van Ajax. Op en buiten het veld gedraagt hij zich als de onbetwiste leider. Sommige medespelers irriteren zich aan dat gedrag. Bij een onderlinge stemming krijgt Piet Keizer de voorkeur, waardoor Cruijff de aanvoerdersband moet afstaan. Hij voelt zich in zijn eer aangetast en vertrekt niet veel later voor een kleine 3 miljoen euro naar FC Barcelona.

Barcelona
Cruijff wordt in Barcelona herenigd met Rinus Michels die van 1965 tot 1971 zijn trainer bij Ajax is geweest. Cruijff wordt ‘El Salvador’ (De Verlosser) genoemd en groeit uit tot een symbool voor de Catalanen. Die waren tijdens het bewind van dictator Franco onderdrukt. Nu waren ze weer vrij en dat vierden ze met voetbal. Bij zijn debuut staat Barcelona op de 15e plaats. Met Cruijff wordt Barcelona voor het eerst in veertien jaar kampioen van Spanje. Vooral de 0-5 overwinning op Real Madrid spreekt tot de verbeelding.

In 1978 stopt Cruijff bij Barcelona met voetballen. In het najaar biedt Ajax hem een afscheidswedstrijd aan. Het Duitse Bayern München maakt er een prestigewedstrijd van en droogt het Ajax van Cruijff met 8-0 af. Enkele spelers van Bayern München bieden later hun excuses aan voor hun rol in Cruijff’s erewedstrijd.

Cruijff in Oranje
Op 7 september 1966 debuteert Cruijff in het Nederlands elftal tegen Hongarije (2-2) en scoort direct een doelpunt. In zijn tweede interland, een vriendschappelijke wedstrijd tegen Tsjechoslowakije, wordt hij de eerste speler in de geschiedenis van het Nederlands elftal die met een rode kaart van het veld wordt gestuurd. Het levert hem een schorsing van de KNVB op. Als hij weer mee mag spelen in het Nederlands elftal maakt hij tegen Oost-Duitsland het enige doelpunt.

Cruijff speelt tussen 1966 en 1977 in totaal 48 interlands, waarin hij 33 keer scoort. Alle interlands start hij als basisspeler, tweemaal wordt hij gewisseld. Hij is 34 keer aanvoerder van Oranje. Dat hij zo weinig interlands heeft gespeeld, komt doordat Cruijff vaak afzegt voor kwalificatiewedstrijden en oefeninterlands. Ajax zit niet te wachten op blessures van zijn vedette en zelf is Cruijff niet te spreken over de vergoedingen voor het spelen van interlands. Alleen voor de eer van volk en vaderland spelen, valt voor hem niet te rijmen met zijn status als full prof.

Op het WK 1974 in Duitsland wordt Cruijff uitgeroepen tot de beste speler van het toernooi. Oranje heeft de wereld versteld laten staan met het ‘Totaalvoetbal’ . In de finale is Nederland de grote favoriet tegen het thuisland. Ondanks een vroege voorsprong gaan de Duitsers er met de winst vandoor.

Op 26 oktober 1977 speelte Cruijff tegen België (een overwinning met 1-0) zijn laatste interland. Ondanks de door de TROS op touw gezette actie ‘Trek Cruijff over de streep’ gaat hij niet mee naar het WK 1978 in Argentinië. Cruijff laat zich niet overhalen door 14.000 inderhaast verzamelde handtekeningen. Naar later blijkt is een mislukte ontvoering de reden van zijn afzegging.

Afscheid
Na zijn afscheid gaat Cruijff in zaken. Dat gaat helemaal mis en hij raakt in korte tijd een vermogen kwijt. Vrijwel berooid komt hij weer terug op het voetbalveld. Hij gaat in Amerika spelen voor Washington Diplomats en Los Angeles Aztecs. In 1981 komt hij korte tijd uit voor het Spaanse Levante. Later dat jaar keert Cruijff terug bij Ajax. Bij de eerste wedstrijd scoort hij tegen Haarlem. Na twee landskampioenschappen wordt het contract van Cruijff in 1983 niet verlengd. Hij is daar zo boos over, dat hij overstapt naar aartsrivaal Feyenoord. Onder aanvoering van Cruijff winnen de Rotterdammers prompt de dubbel. Op 37-jarige leeftijd sluit hij zijn carrière in stijl af met een doelpunt tegen PEC Zwolle. 
 


 

Toppers uit deze periode:

 Sjaak Swart
 Piet Keizer
 Rinus Michels
 Johan Cruijff
Links:

Bookmark and Share


Vorige venster
Volgende venster
home | contact | colofon


Er is 1 reactie