Vorige venster
Volgende venster

GOUDEN SCHOENEN


Europese Topschutters Waardering
Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5
De Gouden Schoen is de prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de Europese Topschutter, de topscorer van Europa. De prijs is een initiatief van het voetbalmagazine France Football. Eusebio is in 1968 de eerste winnaar van de Gouden Schoen. Sinds 1996 is de organisatie in handen van ESM, waarin de vooraanstaande Europese voetbladen (waaronder France Football en Voetbal International) zich verenigd hebben.

Kees Kist is in 1979 de eerste Nederlandse winnaar van de Gouden Schoen. In één seizoen scoort Kist 34 keer voor AZ '67. In 1982 wordt Ajacied Wim Kieft met 32 doelpunten de winnaar. Kist is dit keer tweede, met 29 treffers. Marco van Basten beleeft zijn grote doorbraak in 1986. Met 37 doelpunten voor Ajax wordt hij internationaal bekend.

Na drie volslagen onbekende winnaars uit Wales, Armenië en Georgië besluit de organisatie in 1996 om een ander systeem in te voeren. Op basis van de UEFA-ranking leveren doelpunten in de zwaardere Europese competities voortaan meer punten op. De maatregel heeft effect, want in 1997 krijgt de Gouden Schoen met Ronaldo (Barcelona) direct weer een aansprekende winnaar. Een jaar later scoort de Griek Nikos Machlas 34 keer voor Vitesse. Daarmee is hij de eerste buitenlander die in de Nederlandse competitie de Gouden Schoen wint.

Roy Makaay is de laatste Nederlandse winnaar van de Gouden Schoen. In 2002 eindigt hij op 29 goals voor Deportiva La Coruña waarmee hij Mateja Kezman (PSV) voor blijft. Makaay is de eerste Nederlander die Europees Topschutter wordt in buitenlandse dienst.
 


 

Toppers uit deze periode:

 Marco van Basten
Links:

Bookmark and Share


Vorige venster
Volgende venster
home | contact | colofon
Plaats een reactie