Vorige venster
Volgende venster

GOUDEN AJAX DOMINEERT EUROPA


Doorbraak van de Hollandse School Waardering
Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5
Met Johan Cruijff in zijn beste jaren wint Ajax drie keer op rij de Europa Cup I. De Amsterdammers breken internationaal door met een herkenbaar spelsysteem, gebaseerd op 4-3-3 met echte vleugelspelers. De ‘Hollandse School’ is geboren.

Twee jaar na de verloren Europa Cup-finale tegen AC Milan keert Ajax terug op het hoogste Europese platform. Drie jaar lang domineren de Amsterdammers het Europese clubvoetbal als het Gouden Ajax.

Het begin (1971)
Onder leiding van trainer Rinus Michels rekent Ajax achtereenvolgens af met Nendori Tirana, FC Basel, Celtic en Atletico Madrid. In de finale is het Griekse Panathinaikos van trainer Ferenc Puskás de verrassende tegenstander. Het is geen hoogstaande, maar wel een spannende finale. Al vroeg in de wedstrijd komt Ajax op voorsprong door een doelpunt uit het boekje. Na een snelle passeerbeweging laat de niet geheel fitte Piet Keizer een afgemeten voorzet los die door Dick van Dijk netjes binnen wordt gekopt. De vroege voorsprong zorgt niet voor de nodige rust bij het nerveus spelende Ajax. Pas tegen het einde van de eerste helft krijgen de Amsterdammers grip op de wedstrijd. Na rust bouwt Ajax de voorspong niet uit, waardoor het tot het laatst toe spannend blijft in Wembley. De ontlading is groot als invaller Arie Haan vlak voor tijd, via een Grieks been, het net vindt. De eerste Europa Cup is binnen.

Uitslagen:

1e ronde: Nendori Tirana - Ajax
Ajax - Nendori Tirana
2-2 (Suurbier 2)
2-0 (Keizer, Swart)
2e ronde: Ajax - FC Basel
FC Basel - Ajax
3-0 (Keizer, Van Dijk, Hulshoff)
1-2 (Rijnders, Neeskens)
Kwartfinale: Ajax - Celtic
Celtic - Ajax
3-0 (Cruijff, Hulshoff, Keizer)
1-0
Halve finale: Atletico Madrid - Ajax
Ajax - Atletico Madrid
1-0
3-0 (Keizer, Suurbier, Neeskens)
Finale: Ajax - Panathinaikos 2-0 (Van Dijk, Haan)

Internationale dubbel (1972)
Het volgende seizoen begint titelverdediger Ajax als favoriet aan het Europa Cup-toernooi. Dat is ook terecht, want met Cruijff spelen de Amsterdammers hun beste voetbal ooit. Ondanks het feit dat de naar Barcelona vertrokken trainer Michels is opgevolgd door de Roemeen Stefan Kovács, blijft Ajax nauwelijks te stoppen.

Ten koste van Dynamo Dresden, Olympique Marseille en Arsenal plaatst Ajax zich voor de halve finale. In de dubbele ontmoeting tegen Benfica scoort Sjaak Swart in de heenwedstrijd de enige treffer. Ajax staat opnieuw in de eindstrijd waarin Internationale de tegenstander is. In de volgepakte Rotterdamse Kuip wordt het een eenzijdige finale. De jonge mandekker Gabriele Oriali heeft de ondankbare taak om Johan Cruyff te stoppen. Het is een kansloze missie. Ajax domineert de wedstrijd en Cruijff scoort twee keer. Bij het eerste doelpunt botst Oriali na een schijnbeweging van Cruijff tegen zijn eigen doelman Bordon op. Ajax wint de tweede Europa Cup op rij.

Uitslagen:

1e ronde: Ajax - Dynamo Dresden
Dynamo Dresden - Ajax
2-0 (Swart, Keizer)
0-0   
2e ronde: Olympique Marseille - Ajax
Ajax - Olympique Marseille
1-2 (Keizer, Cruijff)
4-1 (Cruijff 2, Swart, Haan)
Kwartfinale: Ajax - Arsenal
Arsenal - Ajax
2-1 (Mühren 2)
0-1 (Graham e.d.)
Halve finale: Ajax - Benfica
Benfica - Ajax
1-0 (Swart)
0-0
Finale: Ajax - Inter Milan 2-0 (Cruijff 2)

In het najaar wint Ajax voor het eerst de Wereldbeker. Nadat het in de heenwedstrijd de schade beperkt heeft gehouden tegen het keiharde Independiente (1-1), maakt Ajax het karwei tegen de Argentijnen in eigen huis af (3-0). 

Europese hattrick (1973)
Weer onder leiding van Stefan Kovács begint Ajax aan de derde triomftocht op rij. Na in de eerste speelronde te zijn vrijgeloot heeft CSKA Sofia in de tweede ronde weinig in te brengen tegen de titelverdediger. Ook Bayern München wordt in de kwartfinale onder de voet gelopen. Het echte werk begint tegen Real Madrid. In de heenwedstrijd scoren de Spanjaarden vlak voor tijd de belangrijke treffer (2-1). De return in Madrid belooft een lastige klus te worden, maar niets is minder waar. De Amsterdammers trekken alle registers open en geven een voetbaldemonstratie. Gerrie Mühren scoort vlak na rust de enige treffer. Later in de wedstrijd legt de Volendammer een lange pass op zijn voet dood en houdt hij de bal achteloos een paar keer hoog. Het speelse gemak waarmee Mühren het bomvolle Santiago Bernabeu het zwijgen oplegt, is een goed voorbeeld van de Amsterdamse onoverwinnelijkheid.

In de finale in Belgrado treft Ajax opnieuw een Italiaanse tegenstander. Juventus verschijnt aan de aftrap met gerenommeerde spelers als Zoff, Bettega, Altafini, Capello en Causio. Voor meer dan 91.000 toeschouwers kopt Rep al in de vierde minuut raak. Ajax behoudt de vroege voorsprong en het tegenvallende Juventus kan niet voorkomen dat de Amsterdammers voor de derde keer de Europa Cup winnen.

Uitslagen:

1e ronde: vrij    
2e ronde: CSKA Sofia - Ajax
Ajax - CSKA Sofia
1-3 (Swart, Keizer, Haan)
3-0 (Cruijff 2, Blankenburg)
Kwartfinale: Ajax - Bayern München
Bayern München - Ajax
4-0 (Haan 2, Mühren, Cruijff)
2-1 (Keizer)
Halve finale: Ajax - Real Madrid
Real Madrid - Ajax
2-1 (Hulshoff, Krol)
0-1 (Mühren)
Finale: Ajax - Juventus 1-0 (Rep)

Later dat jaar wint Ajax ook de eerste officiële Europese Super Cup. In de dubbele finale wordt AC Milan teruggewezen (0-1 en 6-0).
 


 

Toppers uit deze periode:

 Sjaak Swart
 Piet Keizer
 Rinus Michels
 Johan Cruijff
Links:

Bookmark and Share


Vorige venster
Volgende venster
home | contact | colofon
Er zijn 2 reacties