Vorige venster
Volgende venster

FEYENOORD WINT TWEEDE UEFA CUP


De Coolsingel blijft leeg Waardering
Waardering: 2,8 uit 5Waardering: 2,8 uit 5Waardering: 2,8 uit 5Waardering: 2,8 uit 5Waardering: 2,8 uit 5

Onder trainer Bert van Marwijk wint Feyenoord voor de tweede keer in zijn bestaan de UEFA Cup. Met zijn vrije trappen staat Pierre van Hooijdonk aan de basis van de Europese zegetocht.

Als runner-up achter landskampioen PSV plaatst Feyenoord zich in 1991 voor de Champions League. In een poule met Sparta Praag, Spartak Moskou en Bayern München wordt Feyenoord met moeite derde. Door een 2-1 overwinning in de laatste groepswedstrijd op Spartak Moskou plaatsen de Rotterdammers zich voor de derde ronde van het UEFA Cup-toernooi.

Vrije trap
Door een late treffer van Ono houdt Feyenoord tegen SC Freiburg uitzicht op de volgende ronde. In Duitsland lijkt het Europese avontuur al snel voorbij. Halverwege staat Freiburg met 2-0 voor. Uit die achterstandspositie komt Feyenoord terug in de wedstrijd. Pierre van Hooijdonk krult een vrije trap links van het strafschopgebied achter doelman Golz in de verre hoek. Vlak voor tijd maakt Leonardo de gelijkmaker.

Van Hooijdonk op schot
In de kwartfinale speelt Feyenoord tegen Glasgow Rangers, een ploeg die met Konterman, Numan, Ronald de Boer en Mols vier Nederlanders in de gelederen heeft. De heenwedstrijd in Glasgow eindigt in een 1-1 gelijkspel. In het laatste kwart van de wedstrijd opent Ono de score. Ferguson maakt in de slotfase gelijk. In Rotterdam verdwijnt de goede uitgangspositie als sneeuw voor de zon als McCann de Schotten op voorsprong zet. Met twee rake vrije trappen zorgt Pierre van Hooijdonk voor de ommekeer. Vlak na rust lijkt de beslissing te vallen als Bonavature Kalou er 3-1 van maakt. In de tweede helft wordt Patrick Paauwe met een rode kaart van het veld gestuurd. Ferguson scoort tegen uit een strafschop, maar verder komen de Rangers niet.

Nederlands onderonsje
Ook PSV heeft de groepsfase van de Champions League niet overleefd. De landskampioen komt net als Feyenoord in het UEFA Cup-toernooi terecht. Via PAOK Saloniki en Leeds United plaatsen de Eindhovenaren zich voor de kwartfinale. Voor het eerst in de 46-jarige geschiedenis van de Europa Cup spelen twee Nederlandse ploegen tegen elkaar. In Eindhoven is de Japanner Shinji Ono de uitblinker. Onder zijn aanvoering sleept Feyenoord een belangrijke 1-1 uit het vuur. Mark van Bommel eist in Rotterdam de hoofdrol voor zich op. In een kolkende Kuip zet hij PSV een kwartier voor tijd op voorsprong. Het verzet van Feyenoord lijkt gebroken, maar op de valreep kopt Van Hooijdonk een voorzet van Elmander binnen. Uitblinker Van Bommel krijgt in de verlenging een tweede gele kaart na een knullige overtreding. Er wordt niet meer gescoord, waardoor penalty’s de beslissing moeten brengen. Feyenoord wint de strafschoppenserie met 5-4 door een misser van Gakhokidze.

Hoogmoed
Het gevreesde Inter Milan is de tegenstander in de halve finale. In het Giuseppe Meazza-stadion speelt Feyenoord een gedenkwaardige wedstrijd. Door inzet en wilskracht verleggen de Rotterdammers hun grenzen. Inter-trainer Cúper houdt de vedetten Ronaldo, Recoba en Vieri buiten de basis. De Italiaanse hoogmoed komt voor de val. Feyenoord komt kort na rust op 0-1 door een eigen doelpunt van Cordoba. Met man en macht, maar zonder overleg gaat Inter op zoek naar de gelijkmaker. Doelman Zoetebier verkeert in de vorm van zijn leven en ook de invallers Seedorf en Ronaldo krijgen hem niet klein. Op zijn tandvlees haalt Feyenoord het einde van de wedstrijd.

Ondanks de zege in Milaan weet Feyenoord dat het in de return opnieuw tot het gaatje moet gaan. Inter start als een razende in Rotterdam. Als de Italiaanse storm na een kwartier gaat liggen, slaat Feyenoord direct toe. De jonge Van Persie bedient Van Hooijdonk, die met een perfecte kopbal doelman Toldo kansloos laat: 1-0. Het wordt nog mooier als Tomasson na een knappe redding van Toldo in de rebound genadeloos toeslaat. In de tweede helft komt Feyenoord onder zware druk te staan. Seedorf en Ronaldo raken de lat. In de slotfase maakt Zanetti de aansluitingstreffer en Kallon benut een penalty na een onschuldige buiteling van Emre. In de slotseconden kruipt Feyenoord door het oog van de naald wanneer de laatste Milanese stuiptrekking bijna succes oplevert. 

Thuispubliek
De finale vindt net na de moord op Pim Fortuyn in Rotterdam plaats. De UEFA vindt de aanslag geen aanleiding om de eindstrijd te verzetten. Tegenstander is Borussia Dortmund, dat in de andere halve finale op indrukwekkende wijze heeft afgerekend met favoriet AC Milan. Hoewel de stad in rouw gedompeld is, kan Feyenoord rekenen op de steun van het trouwe thuispubliek. Vroeg in de wedstrijd raakt Van Hooijdonk met een vrije trap de paal. Na een half uur is het wel raak. In zijn afscheidswedstrijd haakt de ervaren Jürgen Kohler de doorgebroken Tomasson in het strafschopgebied. Het levert Feyenoord een penalty en Kohler de rode kaart op. Van Hooijdonk geeft doelman Lehmann het nakijken. Zeven minuten later heeft de Duitse goalie ook geen antwoord op een vrije trap van Van Hooijdonk: 2-0. Na de pauze komt Dortmund terug in de wedstrijd als Paauwe een overtreding begaat op Márcio Amoroso. De centrale verdediger komt er met een gele kaart goed vanaf, maar Amoroso scoort vanaf de stip de aansluitingstreffer. De Duitse vreugde is van korte duur, want drie minuten later brengt Tomasson de voorsprong op aangeven van Shinji Ono weer op twee. De Duitsers laten zich niet uit het veld slaan en haken opnieuw aan wanneer Jan Koller vanaf 25 meter doel treft (3-2). Borussia Dortmund zet alles op alles om op gelijke hoogte te komen, maar Feyenoord houdt moedig stand. De Kuip barst uit zijn voegen als aanvoerder Paul Bosvelt de UEFA Cup ontvangt uit handen van de Zweedse bondsvoorzitter Johansson. Uit respect voor de nabestaanden van Pim Fortuyn wordt de traditionele huldiging op de Coolsingel afgelast. De vreugde om het behaalde Europese bekersucces is er niet minder om.

Uitslagen

3e ronde: Feyenoord - SC Freiburg
SC Freiburg - Feyenoord
1-0 (Ono)
2-2 (Van Hooijdonk, Leonardo)
4e ronde: Glasgow Rangers - Feyenoord
Feyenoord - Glasgow Rangers
1-1 (Ono)
3-2 (Van Hooijdonk 2, Kalou)
Kwartfinale: PSV - Feyenoord
Feyenoord - PSV
1-1 (Van Hooijdonk)
1-1 Feyenoord w.n.s. (Van Hooijdonk) 
Halve finale: Inter Milan - Feyenoord
Feyenoord - Inter Milan
0-1 (e.d.)
2-2 (Van Hooijdonk, Tomasson)
Finale: Feyenoord - Borussia Dortmund 3-2 (Van Hooijdonk 2, Tomasson) 

Toppers uit deze periode:

 Robin van Persie
Links:

Bookmark and Share


Vorige venster
Volgende venster
home | contact | colofon
Pierre van Hooijdonk met de UEFA Cup (© PICS UNITED)
Plaats een reactie