Vorige venster
Volgende venster

FEYENOORD WINT EUROPA CUP I


Eerste internationale clubsucces Waardering
Waardering: 2,8 uit 5Waardering: 2,8 uit 5Waardering: 2,8 uit 5Waardering: 2,8 uit 5Waardering: 2,8 uit 5

Op 6 mei 1970 schrijft Feyenoord voetbalgeschiedenis door als eerste Nederlandse club de Europa Cup voor landskampioenen te winnen. De tegenstander is het Schotse Celtic dat in de verlenging ten onder gaat.

In 1969 krijgt Feyenoord door het winnen van de dubbel een plaats in het belangrijkste Europese bekertoernooi. De technische leiding is in handen van de Oostenrijker Ernst Happel. Zijn landgenoot Franz Hasil is een belangrijke pion op het middenveld, met Willem van Hanegem en Wim Jansen aan zijn zijde. Achterin vormen ‘IJzeren Rinus’ Israel en Theo ‘De Tank’ Laseroms een gevreesd verdedigingsduo. De trefzekere Zweed Ove Kindvall staat in de spits met naast hem publiekslieveling Coen Moulijn.

Op weg naar Milaan
Het Europese avontuur begint met een 12-2 overwinning op KR Reykjavik. Ook de return wordt gemakkelijk gewonnen (0-4). Ruud Geels (6 goals) en Ove Kindvall (5 goals) geven hun visitekaartje af tegen de IJslanders. In de tweede ronde is titelverdediger AC Milan een lastiger obstakel. Een half jaar eerder was Ajax kansloos tegen de Italiaanse kampioen in de Europa Cup-finale (4-1). In Milaan loopt Feyenoord meteen een achterstand op. De fans houden hun hart vast. Maar Feyenoord herstelt zich en de schade blijft beperkt. De grote vraag is of Feyenoord in eigen huis kan afrekenen met het catenaccio, de extreem verdedigende voetbalstijl van de Italianen. Al vroeg in de wedstrijd ziet Milan een verdwaalde bal van Wim Jansen zomaar in het doel verdwijnen. Diep in de tweede helft kopt Willem van Hanegem de beslissende tweede treffer tegen de touwen. Titelverdediger Milan is uitgeschakeld.

In de volgende ronde treft Feyenoord het stugge Vorwärts Berlin. Op een nauwelijks bespeelbaar veld winnen de Oostduitsers met 1-0. In de return stelt Feyenoord orde op zaken door doelpunten van Ove Kindvall en Henk Wery (2-0). In de halve finale komen de Rotterdammers uit tegen Legia Warschau. In Polen blijft het 0-0, waarna Feyenoord in eigen huis het karwei afmaakt (2-0). Willem van Hanegem en Franz Hasil zijn de doelpuntenmakers.

De finale
Celtic uit Schotland heeft in een Britse halve finale afgerekend met Leeds United. De club uit Glasgow domineert al jarenlang het Schotse voetbal. Als eerste Britse club heeft Celtic in 1967 de Europa Cup I gewonnen door in Lissabon Inter Milan te verslaan. Zeven van de succesvolle ‘Lisbon Lions’ uit die wedstrijd verschijnen ook in 1970 aan de aftrap.

Meer dan 20.000 Feyenoord-supporters zijn naar Milaan afgereisd voor de eindstrijd. Daar zien zij dat eerste keus Eddy Treytel niet onder de lat staat. Hoewel trainer Happel zelden van zijn basisopstelling afwijkt, geeft hij de voorkeur aan de ervaren Eddy Pieters Graafland boven de soms wat onzeker ogende Treytel.

In een uitverkocht San Siro-stadion trekt het favoriete Celtic direct het initiatief naar zich toe. De Schotten scoren, maar het doelpunt wordt afgekeurd door de Italiaanse scheidsrechter Lo Bello. Kort daarna is het toch raak. Tommy Gemmell treft doel met één van zijn gevreesde afstandsschoten. Binnen vijf minuten trekt aanvoerder Rinus Israel de stand gelijk met een kopbal. In de twee helft probeert Feyenoord door te drukken, maar in de normale speeltijd wordt niet meer gescoord. Ook in de verlenging blijft een doelpunt lang uit, waardoor een replay dreigt. Drie minuten voor het verstrijken van de extra speeltijd maakt Celtic-verdediger McNeill hands in het eigen strafschopgebied. Scheidsrechter Lo Bello past de voordeelregel toe, waarna Ove Kindvall met een bekeken lob fraai afrondt: 2-1. De Europa Cup voor landskampioenen gaat mee naar Rotterdam. Op de Coolsingel worden de winnaars door honderdduizend mensen toegejuicht.

Uitslagen

1e ronde: Feyenoord - KR Reykjavik  

KR Reykjavik - Feyenoord
12-2 (Geels 4, Kindvall 3, Van Hanegem 2, 
 Romeijn, Van Duivenbode, Wery)
0-4 (Kindvall 2, Geels 2)
2e ronde: AC Milan - Feyenoord
Feyenoord - AC Milan
1-0
2-0 (Jansen, Van Hanegem)
Kwartfinale: Vorwärts Berlin - Feyenoord
Feyenoord - Vorwärts Berlin 
1-0 
2-0 (Kindvall, Wery)
Halve finale: Legia Warschau -  Feyenoord
Feyenoord - Legia Warschau
0-0
2-0 (Van Hanegem, Hasil)
Finale: Feyenoord - Celtic 2-1 n.v. (Israel, Kindvall)

Wereldbeker
Later dat jaar speelt Feyenoord om de Wereldbeker tegen het Argentijnse Estudiantes. In Buenos Aires wordt het 2-2 door doelpunten van Kindvall en Van Hanegem. In de return wint Feyenoord met 1-0 door een doelpunt van invaller Joop van Daele. Na zijn doelpunt molesteren twee wraakzuchtige Argentijnen de bril van Van Daele. Het incident inspireert Toon Hermans tot de meezinger 'Het brilletje van Van Daele, dat is niet te betalen'. Het gesneuvelde brilletje wordt bijgezet in het Feyenoord-museum en Van Daele speelt voortaan met contactlenzen.  

Toppers uit deze periode:

 Coen Moulijn
 Willem van Hanegem
Links:

Bookmark and Share


Vorige venster
Volgende venster
home | contact | colofon


Plaats een reactie