Vorige venster
Volgende venster

EEN BOM ONDER HET EK


Volksfeest eindigt in teleurstelling Waardering
Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5

Op 28 oktober 1987 gooit een man uit Oss een bom op het veld tijdens de interland Nederland – Cyprus. Het projectiel ontploft in de buurt van de Cypriotische doelman Andreas Charitou. Voor Oranje staat deelname aan het EK van 1988 op losse schroeven.

Bij winst in de Kuip is Nederland geplaatst voor het EK in Duitsland. Het begint allemaal zo mooi. De wedstrijd is nog maar net aan de gang als John Bosman de score opent. Een monsterzege lijkt binnen bereik. Even later stuurt Gerald Vanenburg met een speels hakballetje Adri van Tiggelen de diepte in. De verdediger laat net een voorzet los als een enorme knal klinkt. De vuurwerkbom ontploft in het strafschopgebied van Cyprus. Keeper Charitou zakt in de doelmond in elkaar en wordt per brancard van het veld gedragen. In de catacomben constateert de Maastrichtse chirurg Co Greep dat er ‘niets ernstigs’ aan de hand is.

Lijkkist
De vuurwerkbom is het werk van een jongeman uit Oss. “Ik wilde gewoon een harde knal”, vertelt John Staal jaren later. Hij prijst zich gelukkig dat er geen doden vielen. Dader Staal is destijds 21 jaar. Hij krijgt celstraf, een forse geldboete en een levenslang stadionverbod. De geldboete wordt later omgezet in 240 uur werkstraf. Meteen na het gooien van de bom heeft Staal al spijt. Drie van zijn vrienden worden opgepakt en zelf wordt hij in de massale volkswoede met de dood bedreigd. De bommengooier krijgt de schrik van zijn leven als hij een lijkkist aantreft in de tuin van zijn ouders.

Vrees
Ondanks Cypriotische protesten wordt de wedstrijd na een lange onderbreking uitgespeeld. Doelman Charitou blijft in de kleedkamer. Oranje wint uiteindelijk met 8-0. John Bosman scoort een recordaantal van vijf doelpunten. Er is weinig reden tot juichen, want de vrees voor een zware straf van de Europese voetbalbond overheerst. Zelfs uitsluiting behoort tot de mogelijkheden. Het EK van 1988 lijkt opeens heel ver weg. Keeper Hans van Breukelen vat het direct na afloop kernachtig samen: “Wat een volksfeest had moeten worden, loopt uit op een teleurstelling.”

Herkansing
Dagenlang leeft Nederland tussen hoop en vrees. Eerst verklaart de UEFA de uitslag ongeldig en zet de overwinning volgens de regels om in een 3-0 nederlaag. De KNVB gaat in beroep tegen de uitspraak. De verklaring van getuige-deskundige Greep maakt kennelijk indruk bij het tuchtcollege. De straf wordt omgezet in het overspelen van de wedstrijd zonder publiek. Nederland maakt in de herkansing geen fout. Voor lege tribunes in een ijskoude De Meer wint Oranje met 4-0. John Bosman scoort drie keer. Oranje plaatst zich ten koste van Griekenland voor het EK.

Links:

Bookmark and Share


Vorige venster
Volgende venster
home | contact | colofon
De Cypriotische doelman Charitou aangeslagen in de doelmond (© ANP PHOTO 2009/Foto: Frans van der Linde)
Twintig jaar na dato deed John Staal zijn verhaal in Andere Tijden Sport
Plaats een reactie