Vorige venster
Volgende venster

DRIE KEER OLYMPISCH BRONS


De eerste internationale successen Waardering
Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5

Voetbal is een onderdeel van de Olympische Spelen sinds 1908. In de eerste edities scoort Nederland goed. De Olympische medailleoogst bestaat uit drie bronzen plakken.

In de beginjaren doen vooral Europese landen mee aan het Olympische voetbaltoernooi. Nederland wint brons op de Spelen van Londen, Stockholm en Antwerpen.

Londen (1908)
Op de Olympische Spelen in Londen wordt Nederland derde. Er nemen maar vijf landen deel aan dat eerste Olympische voetbaltoernooi. Zonder één wedstrijd te spelen komt Nederland direct in de halve finale terecht, waarin het met 4-0 verliest van de latere Olympisch kampioen Groot-Brittannië. Wel wint Oranje de strijd om de derde plaats tegen Zweden (2-0) door doelpunten van Jops Reeman en Edu Snethlage. Het is het eerste internationale voetbalsucces voor Nederland.

Stockholm (1912)
Nederland wint opnieuw brons tijdens de Olympische Spelen in Stockholm. Na overwinningen op Zweden (4-3) en Oostenrijk (3-1) is Denemarken in de halve finale te sterk (1-4). In de strijd om de derde plaats wint Nederland met maar liefst 9-0 van Finland, de grootste overwinning ooit tijdens een Olympische wedstrijd. UVV-er Jan Vos scoort vijf keer, een record.

Antwerpen (1920)
Op de Olympische Spelen in Antwerpen verovert Nederland voor de derde keer op een rij brons. Na overwinningen op Luxemburg (3-0) en Zweden verliest Nederland in de halve finale van gastland België. In de strijd om het zilver is Spanje te sterk (3-1).
 


 

Links:

Bookmark and Share


Vorige venster
Volgende venster
home | contact | colofon
Plaats een reactie