Vorige venster
Volgende venster

DE OPRICHTING


Pim Mulier richt NVAB op Waardeer deze topper
Jouw waardering: 1 van 5Jouw waardering: 2 van 5Jouw waardering: 3 van 5Jouw waardering: 4 van 5Jouw waardering: 5 van 5

Pim Mulier is de grondlegger van het voetbal in Nederland. In 1889 richt hij de NVAB op, de voorloper van de KNVB. Ook is hij een van de oprichters van het Nederlandsch Olympisch Comité in 1912. Voor zijn inzet voor de Nederlandse sport werd Mulier benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Pim Mulier (1865-1954) is bijzonder sportief. Hij richt niet alleen de voetbalbond op, maar staat ook aan de wieg van de Elfstedentocht, de Nijmeegse Wandelvierdaagse en de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie. Toen hij pas 14 jaar was, vroeg Mulier aan de Haarlemse burgemeester een speelveld. Dat was bedoeld voor wedstrijden van de Haarlemse Football Club (HFC). HFC is de eerste voetbalclub in Nederland, opgericht op 15 september 1879 door Pim Mulier. Koninklijke UD uit Deventer is ouder, maar die club is ooit begonnen als cricketvereniging.

NVAB wordt KNVB
Op 8 december 1889 richt Mulier de Nederlandschen Voetbal- en Athletischen Bond (NVAB) op. Het zijn vooral clubs uit het westen die lid worden van de NVAB. Pim Mulier wordt de eerste voorzitter van de NVAB. HVV uit Den Haag is in 1891 de eerste officiële kampioen. In 1899 wint HVV ook de eerste Holdert Cup, de voorloper van de KNVB beker.

In 1895 gaat de atletiektak op eigen benen verder, de voetbalbond heet vanaf dat moment NVB. Het ledenaantal groeit van ongeveer 250 in 1889 naar ruim 65.000 in 1929. In dat jaar viert de bond het veertigjarig jubileum. Daarom geeft Koningin Wilhelmina de bond de titel 'koninklijk'. Sindsdien heet de bond dus: KNVB.

Wereldvoetbalbond
Nederland is in 1904 een van de initiatiefnemers van de oprichting van de wereldvoetbalbond FIFA. De vier Britse bonden die er toen waren, wilden zich daar niet bij aansluiten. Maar in 1906 worden de Engelsen toch lid. Tegenwoordig zijn meer dan 200 landen bij de FIFA aangesloten.

Koperen Dingetje
In 1905 vind de eerste interland plaats. In Beerschot wordt met 1-4 gewonnen van België. Eddy de Neve scoort alle Nederlandse treffers, waarvan drie in de verlenging. De return eindigt in een 4-0 overwinning met opnieuw twee treffers van De Neve. Inzet van de eerste Derby der Lage Landen is de Coupe Van den Abeele, een massieve bokaal die door de Nederlanders wat oneerbiedig als ‘Het Koperen Dingetje’ wordt aangeduid.

 
Links:

Bookmark and Share


Vorige venster
Volgende venster
home | contact | colofon
Pim Mulier (© WJH Mulier Instituut, Den Bosch/Sportservice Noord-Holland)
In 1879 richtte Pim Mulier HFC op De in 1879 opgerichte NVAB was een vroege voorloper van de KNVB
Het Koperen Dingetje was de inzet van de eerste Derby der Lage Landen Plaats een reactie