Vorige venster
Volgende venster

DE OPRICHTING


Pim Mulier richt NVAB op Waardering
Waardering: 2,6 uit 5Waardering: 2,6 uit 5Waardering: 2,6 uit 5Waardering: 2,6 uit 5Waardering: 2,6 uit 5

Het vroege voetbal komt voort uit het cricket. Beide waaien in de loop van de negentiende eeuw over uit Engeland. Cricket is de zomersport, voetbal doen ze er later in de wintermaanden bij.

Pim Mulier is een van de grondleggers van het voetbal in Nederland. In 1889 richt hij de NVAB op, de voorloper van de KNVB. Ook is hij een van de oprichters van het Nederlandsch Olympisch Comité in 1912. Voor zijn inzet voor de Nederlandse sport werd Mulier benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Association Football

Mulier (1865-1954) is bijzonder sportief. Hij richt niet alleen de voetbalbond op, maar staat ook aan de wieg van de Elfstedentocht, de Nijmeegse Wandelvierdaagse en de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie. Als hij pas 14 jaar is, vraagt Mulier aan de Haarlemse burgemeester een speelveld. Dat is bedoeld voor wedstrijden van de Haarlemse Football Club (HFC). Aanvankelijk spelen Mulier en de zijnen 'football' volgens rugbyregels. Later schakelen ze over op 'Association Football', het huidige voetbal.

Clubvoetbal
HFC is de eerste voetbalclub in Nederland. UD en HCVV bestaan langer, maar beide clubs zijn ooit begonnen als cricketvereniging. Lang neemt men aan dat HFC op 15 september 1979 is opgericht. Ruim een eeuw later rijzen  twijfels over de oprichtingsdatum. Vast staat dat HFC ergens tussen 1979 en 1982 het levenslicht ziet en dat Mulier erbij betrokken is. Enschede vormt in die tijd een centrum van voetbal in het oosten des lands, maar het wedstrijdvoetbal ontwikkelt zich aanvankelijk in Haarlem, Den Haag, Amsterdam en Rotterdam.

NVAB wordt KNVB
Op 8 december 1889 richt Mulier de Nederlandschen Voetbal- en Athletischen Bond (NVAB) op. Het zijn vooral clubs uit het westen die lid worden van de NVAB. Pim Mulier wordt de eerste voorzitter van de NVAB. HVV uit Den Haag is in 1891 de eerste officiële kampioen. In 1899 wint HVV ook de eerste Holdert Cup, de voorloper van de KNVB beker.

In 1895 gaat de atletiektak op eigen benen verder, de voetbalbond heet vanaf dat moment NVB. Het ledenaantal groeit van ongeveer 250 in 1889 naar ruim 65.000 in 1929. In dat jaar viert de bond het veertigjarig jubileum. Daarom geeft Koningin Wilhelmina de bond de titel 'koninklijk'. Sindsdien heet de bond dus: KNVB.

Wereldvoetbalbond
Nederland is in 1904 een van de initiatiefnemers van de oprichting van de wereldvoetbalbond FIFA. De vier Britse bonden die er toen waren, wilden zich daar niet bij aansluiten. Maar in 1906 worden de Engelsen toch lid. Tegenwoordig zijn meer dan 200 landen bij de FIFA aangesloten.

Koperen Dingetje
In 1905 vind de eerste interland plaats. In Beerschot wordt met 1-4 gewonnen van België. Eddy de Neve scoort alle Nederlandse treffers, waarvan drie in de verlenging. De return eindigt in een 4-0 overwinning met opnieuw twee treffers van De Neve. Inzet van de eerste Derby der Lage Landen is de Coupe Van den Abeele, een massieve bokaal die door de Nederlanders wat oneerbiedig als ‘Het Koperen Dingetje’ wordt aangeduid.
 
 
Links:

Bookmark and Share


Vorige venster
Volgende venster
home | contact | colofon
Pim Mulier (© WJH Mulier Instituut, Den Bosch/Sportservice Noord-Holland)
HFC in 1887 (archief Koninklijke HFC)
De in 1879 opgerichte NVAB was een vroege voorloper van de KNVB
In 1904 richt Nederland mede de wereldvoetbalbond FIFA op
Het Koperen Dingetje was de inzet van de eerste Derby der Lage Landen Plaats een reactie