Vorige venster
Volgende venster

BETAALD VOETBAL


Watersnoodwedstrijd is begin van profvoetbal Waardering
Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5
Tot halverwege de jaren vijftig houdt de KNVB vast aan het amateurvoetbal. De Watersnoodwedstrijd is het begin van het betaald voetbal. Fortuna '54 uit Geleen is de eerste Nederlandse profclub.

De meeste landen in West-Europa voeren al snel na de Tweede Wereldoorlog het betaald voetbal in. Maar in Nederland is voetbal tot halverwege de jaren vijftig een amateursport. Met de invloedrijke bestuurder Karel Lotsy voorop is de KNVB groot voorstander van het ‘zuivere amateurisme’. Maar steeds meer topspelers vertrekken naar het buitenland om daar als prof veel geld te verdienen. Zij worden door de KNVB geschorst en mogen niet meer voor Oranje uitkomen. De sportieve gevolgen zijn rampzalig. Vanaf 1949 verliest Nederland liefst 22 van de 28 interlands! Ons land is volgens een commentator ‘de zieke man van Europa’ geworden.

Watersnoodwedstrijd
Op 1 februari 1953 wordt Nederland getroffen door de watersnoodramp. In Zeeland breken de dijken door na een storm en daardoor vallen veel slachtoffers. Ook worden veel mensen dakloos. De hulp stroomt van alle kanten toe en ook de voetballerij draagt een steentje bij. Zo worden er maar liefst twee benefietwedstrijden gespeeld. Het officiële Nederlands elftal verliest met 1-2 van Denemarken. De bij het Franse Nîmes spelende Theo Timmermans organiseert nog een wedstrijd tussen Nederlandse profs en het Franse nationale elftal. De opbrengst van ruim een ton komt ten goede aan het Rampenfonds in Nederland. Op donderdag 12 maart 1953 winnen de Nederlandse profs in Parijs met 1-2 van Frankrijk. Bertus de Harder (Bordeaux) en Bram Appel (Stade Reims) zijn de Nederlandse doelpuntenmakers. Ook Cor van der Hart (Lille), Frans de Munck (1. FC Köln), Arie de Vroet (Rouen) en Kees Rijvers (St. Etienne) spelen mee. Faas Wilkes heeft van zijn club Torino geen toestemming gekregen.

In het uitverkochte stadion Parc des Princes zitten zo’n 10.000 Nederlandse voetbalfans . Dat is bijzonder voor die tijd, het is kort na de Tweede Wereldoorlog. Organisator Theo Timmermans is er later nog vol van: “Aan het meezingen kon je nagaan dat er vele duizenden Nederlanders waren. Ik wist niet wat ik hoorde. Al die mensen waren zomaar op een doordeweekse dag voor óns naar Parijs gekomen. Ik kreeg er een brok van in mijn keel. En ik was niet de enige. Toen realiseerde ik me, dat het niet zomaar een wedstrijd was.”

Eerste profclub
De watersnoodwedstrijd is de directe aanleiding voor de invoering van het betaald voetbal in Nederland. De wedstrijd maakt duidelijk dat de Nederlandse profs in de buitenlandse competities op een veel hoger niveau spelen dan de beste amateurs die in die tijd in Oranje spelen.

In 1954 richt de Limburgse zakenman Gied Joosten in Geleen Fortuna ’54 op. De eerste betaalde voetbalvereniging van Nederland heeft grote spelers als keeper Frans de Munck, Cor van der Hart en later Faas Wilkes onder contract. Joosten wordt voorzitter van de Nederlandse Beroepsvoetbalbond (NBVB). De profcompetitie begint met tien clubs. Op 14 augustus 1954 spelen Alkmaar’54 en Venlo de eerste profwedstrijd in Nederland. Zo’n 13.000 toeschouwers zien Alkmaar met 3-0 winnen. Kort na rust maakte Klaas Smit het eerste profdoelpunt.

De KNVB stribbelt nog wat tegen, maar geeft later dat jaar toch toe en fuseert met de 'wilde' profbond NBVB. “Wat een lafaards”, foetert een verongelijkte voorzitter Karel Lotsy. In 1955 is Willem II de eerste kampioen van het betaalde voetbal.

Toppers uit deze periode:

 Faas Wilkes
 Kees Rijvers
 Frans de Munck
 Coen Dillen
 Tonny van der Linden
Links:

Bookmark and Share


Vorige venster
Volgende venster
home | contact | colofon

Plaats een reactie