Vorige venster
Volgende venster

AJAX VOLTOOIT TRILOGIE


Succesvolle Europese rentree Waardering
Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5Waardering: 2,7 uit 5

Onder de debuterende hoofdtrainer Louis van Gaal maakt Ajax een succesvolle rentree op de internationale velden. Na een afwezigheid van een jaar veroveren de Amsterdammers de UEFA Cup en voltooien daarmee de Europese trilogie.

Op 27 september 1989 gooit een jongen van zeventien jaar een ijzeren staaf op het veld tijdens de UEFA Cup-wedstrijd tussen Ajax en het Oostenrijkse Austria Wien. De in de rug geraakte doelman Franz Wohlfahrt valt op de grond, waarna het duel wordt gestaakt. Ajax verliest volgens de regels met 3-0 en wordt een jaar uitgesloten van Europees voetbal. De drie eerstvolgende thuisduels moeten op 200 kilometer van Amsterdam worden gespeeld. De dader wordt veroordeeld tot vijf maanden tuchtschool.

In 1991 vertrekt Leo Beenhakker naar Real Madrid. Zijn assistent Louis van Gaal volgt hem op. Dat jaar keert de club terug in het UEFA Cup-toernooi. Voor de thuiswedstrijden wijken de Amsterdammers uit naar het Rheinstadion in Düsseldorf. Ajax boekt in de eerste drie speelronden alleen maar overwinningen: op het Zweedse Örebro SK, Rot Weiss Erfurt uit Duitsland en het Spaanse Osasuna.

Galavoorstelling
In de kwartfinale komt Ajax in België niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen het verdedigend spelende AA Gent. De thuiswedstrijd is het eerste Europese optreden in Amsterdam na de verbanning. Met vuurwerk, Bengaals vuur, onophoudelijk gezang en een rood-witte mensenmassa op de tribune vieren de Amsterdammers hun rentree. Het wordt een regelrechte galavoorstelling in het Olympisch Stadion. Binnen tien minuten is het al twee keer raak en de Belgen mogen van geluk spreken dat het bij 3-0 blijft. 

Droomstart
In de halve finale treedt Ajax in het indrukwekkende Luigi Ferraris-stadion aan tegen Genoa. Een imposant spandoek geeft blijk van de hartstocht van de Italiaanse supporters: ‘Una fede, un mito, un amore infinito’ (een geloof, een mythe, een eeuwigdurende liefde) staat erop. In Genua maakte Ajax een droomstart. Stefan Pettersson scoort al na 42 seconden zonder dat een Italiaan de bal heeft aangeraakt. Ajax geeft een uur lang voetbal-les. Genoa heeft geen antwoord op het gevarieerde vleugelspel dat Bryan Roy met de tweede treffer bekroont. Vlak daarna slaat de wedstrijd om als een blad aan een boom. Genoa neemt het heft in handen en dringt Ajax ver terug. De Italianen ruiken bloed en Aguilera trekt met twee goals de zaken recht. De genadeklap lijkt slechts een kwestie van tijd, maar op de valreep zorgt Aron Winter voor een verrassende wending: 2-3. Na de wonderbaarlijke ontsnapping in Italië kan Ajax in eigen huis de klus klaren. In Amsterdam komt Genoa na een half uur op voorsprong. Ajax wankelt, maar direct na de pauze scoort Dennis Bergkamp de verlossende gelijkmaker. Die klap komt Genoa niet meer te boven. 

Paal en lat
In de eerste finalewedstrijd opent Wim Jonk met een magnifiek afstandsschot al snel de score. Casagrande brengt Torino op gelijke hoogte, maar Stefan Petterson zet Ajax na rust uit een penalty weer op voorsprong. In de slotfase is het opnieuw Casagrande die de gelijkmaker scoort (2-2), maar Ajax houdt wel een mooie uitgangspositie voor de return over. De tweede finalewedstrijd staat bol van de spanning. Daags ervoor krijgt Ajax een forse tegenvaller voor de kiezen. Dennis Bergkamp ligt met hoge koorts op bed en kan niet spelen. De openingsfase is voor Ajax, met kansen voor Pettersson en Roy. Langzamerhand komt Torino beter in de wedstrijd. Een kopbal van Casagrande belandt op de paal. Na rust neemt de Italiaanse druk toe. Ook verdediger Mussi raakt de paal en vlak voor tijd eindigt een bal van invaller Sordo op de lat. Door zoveel tegenslag lopen de frustraties bij Torino hoog op. Een Italiaanse verdediger kegelt Stefan Pettersson ter hoogte van de cornervlag bruut omver. De Zweed verlaat met een gebroken sleutelbeen het veld, waardoor Ajax met tien man verder moet. Het blijft 0-0 en na het laatste fluitsignaal is de derde Europese overwinning een feit. Na de Europa Cup voor landskampioenen en de Europa Cup II kan ook de UEFA Cup in de prijzenkast worden gezet. Alleen Juventus, Barcelona en Bayern München zijn daar eerder in geslaagd. Ruim zes maanden na zijn aantreden heeft Louis van Gaal als jonge veertiger zijn eerste grote prijs binnen. Voorafgaand aan de huldiging op het uitzinnige Leidseplein gaan de kersverse UEFA Cup-winnaars op ziekenbezoek bij de pechvogels Pettersson en Bergkamp.

Uitslagen

1e ronde: Ajax - Örebro SK
Örebro SK - Ajax
3-0 (Bergkamp, Winter, Pettersson)
0-1 (Winter)
2e ronde: Rot Weiss Erfurt - Ajax
Ajax - Rot Weiss Erfurt
1-2 (Jonk, Bergkamp)
3-0 (Pettersson, Blind, Van Loen)
3e ronde: Osasuna - Ajax
Ajax - Osasuna
0-1 (Bergkamp)
1-0 (Bergkamp)
Kwartfinale: AA Gent - Ajax
Ajax - AA Gent
0-0
3-0 (Kreek, Bergkamp, Jonk)
Halve finale: Genoa - Ajax
Ajax - Genoa
2-3 (Pettersson, Roy, Winter)
1-1 (Bergkamp)
Finale: Torino - Ajax
Ajax - Torino
2-2 (Jonk, Pettersson)
0-0
 


 

Toppers uit deze periode:

 Dennis Bergkamp
Links:

Bookmark and Share


Vorige venster
Volgende venster
home | contact | colofon


Plaats een reactie