Vorige venster
Volgende venster

AJAX WINT ECII


Terugkeer aan Europese top Waardering
Waardering: 2,6 uit 5Waardering: 2,6 uit 5Waardering: 2,6 uit 5Waardering: 2,6 uit 5Waardering: 2,6 uit 5

Veertien jaar na de Europese zegetocht voegt Ajax een nieuwe internationale prijs aan de erelijst toe. Onder leiding van Johan Cruijff winnen de Amsterdammers de Europa Cup voor Bekerwinnaars.

Cruijff beschikt niet over de vereiste trainersdiploma’s, waardoor hij op papier de ‘technisch directeur’ genoemd wordt. In de praktijk maakt hij op en buiten het veld de dienst uit. Cruijff heeft snel door waar het aan ontbreekt bij het jeugdige Ajax. Hij haalt de routiniers Danny Blind (Sparta) en Jan Wouters (FC Utrecht) naar Amsterdam. Net zo belangrijk is de doorbraak van Dennis Bergkamp.

Proefwerk
Eind 1986 heeft Ajax in Europees verband al afgerekend met het Turkse Bursaspsor en de Grieken van Olympiakos Piraeus. In maart neemt Ajax het in de kwartfinale op tegen Malmö FF. Dennis Bergkamp maakt in Zweden zijn Europese debuut. Na een belangrijk proefwerk reist de zeventienjarige VWO-scholier de ploeg achterna. Bergkamp komt als invaller in het veld voor John Bosman. Ajax verliest in Malmö met 1-0. In de return staat Bergkamp als rechtsbuiten in de basis. Volgens ploeggenoot Frank Rijkaard speelt hij zijn tegenstander ‘helemaal kleurenblind’. Na een vroeg doelpunt van Marco van Basten, neemt Ajax pas ver in de tweede helft afstand (3-1).

Waterballet
In de halve finale is het Spaanse Real Zaragoza de tegenstander. Door hevige regen in Spanje is het veld totaal doorweekt. De wedstrijd wordt een soort waterballet, waarin het lastig voetballen is. Cruijff geeft de opdracht mee om alle ballen hoog voor de pot te gooien. Daar weet John Bosman wel raad mee. De spits scoort twee keer, waardoor Ajax met 3-2 wint in Zaragoza. Thuis volgt een klinkende 3-0 overwinning.

Van Basten matchwinner
De finale tegen het weinig sprankelende Lokomotiv Leipzig is verre van hoogstaand. De stugge Oost-Duitsers zijn verrassend tot de eindstrijd doorgedrongen door het Franse Bordeaux na strafschoppen uit te schakelen. Ajax is favoriet en valt niet roekeloos aan, om het sluwe Leipzig geen kans te geven. Halverwege de eerste helft scoort Marco van Basten met een bekeken kopbal uit een voorzet van Sonny Silooy. Ajax koestert de voorsprong en speelt de wedstrijd netjes uit. De tegenstand van de Oost-Duitsers is te mager om het de Amsterdammers echt moeilijk te maken. Het is de eerste grote prijs voor Johan Cruijff als trainer en voor een lichting spelers die nationaal en internationaal nog veel van zich zal laten horen. Tijdens de indrukwekkende huldiging op het Leidseplein roepen de fans de naam van linksbuiten Rob de Wit. Zijn carrière was een jaar eerder door een hersenbloeding abrupt afgebroken.

Uitslagen

1e ronde: Bursaspor - Ajax
Ajax - Bursaspor
0-2 (Bosman, Van Basten)
5-0 (Bosman 4, Van Basten)
2e ronde: Ajax - Olympiakos Piraeus
Olympiakos Piraeus - Ajax
4-0 (Bosman, Rijkaard, Van Basten, Mühren)
1-1 (Wouters)
Kwartfinale: Malmö FF - Ajax
Ajax - Malmö FF
1-0
3-1 (Van Basten 2, Winter)
Halve finale: Real Zaragoza - Ajax
Ajax - Real Zaragoza
2-3 (Bosman 2, Witschge)
3-0 (Van 't Schip, Witschge, Rijkaard)
Finale: Ajax - Lokomotiv Leipzig 1-0 (Van Basten)
 


 

Toppers uit deze periode:

 Johan Cruijff
 Frank Rijkaard
 Marco van Basten
 Dennis Bergkamp
Links:

Bookmark and Share


Vorige venster
Volgende venster
home | contact | colofon


Er is 1 reactie