WOLVEN IN SCUNTHORPE


Blue Monday. Donkere wolken pakken zich samen boven Glanford Park, de thuishaven van Scunthorpe United. In het infarcte hart van de Britse staalindustrie wil je nog niet dood gevonden worden. Zelfs internet haalt zijn neus op voor het afzichtelijke fabrieksstadje aan de voet van de hoogovens. Zoekmachines en spamfilters weigeren categorisch dienst bij het ontleden van de naam. Scunthorpe gaat alle fatsoensnormen te buiten.
Rokende schoorstenen. Noeste fabrieksarbeiders. Immer neerdalende regen. Het ontluisterende decor voor een verdwaalde stukadoor uit Nederland. Pas vier goaltjes wist Kevin van Veen mee te pikken. Zijn plaats in de spits is hij kwijtgeraakt aan een ijzervreter van honderd kilo. De frêle technicus kwijnt weg op het derde niveau van Engeland. “Achteraf heb ik misschien overhaast gehandeld. Ik zag het salaris, de roem, de mooie auto’s.”

Scunthorpe bungelt ergens onderin League One. Na de 5-0 nederlaag tegen Blackpool is de felbegeerde promotie naar het Championship ver weg. Voor de vermogende voorzitter Peter Swann is de maat vol. Op een blauwe maandag moeten manager Mark Robins en diens assistent het veld ruimen. Slecht nieuws voor Van Veen, want het was Robins die hem een jaar geleden wegplukte uit de Jupiler League.

When saturday comes. De interim-trainers Nick Daws en Andy Dawson drukken direct hun stempel op het elftal. Drie basisspelers zijn het kind van de rekening. Zo ook Kevin van Veen. Op zijn plaats speelt Tom Hopper, die vorig jaar bij Leicester City op staande voet ontslagen werd na een uitgelekte, racistisch getinte sextape. Zonder Van Veen wint Scunthorpe met 3-0 van het zwakke Colchester United. Bad boy Hopper scoort de derde treffer. Het trainersduo Daws en Dawson spreekt van een ommekeer. Maar Kevin van Veen zit op een dood spoor in Scunthorpe. Het sprookje van de stukadoor met de zachte g is over en uit. Met huid en haar verslonden door een grote, boze wolf die heimwee heet.

Door: Arjen Pijfers
Januari 2016
 
Ook verschenen op Voetblah

Bookmark and Share

Plaats een reactie

home | contact | colofon

MEER COLUMNS