WILHELMUS


Op YouTube circuleert een geinig filmpje over een Duitse voetbaltraining. Op aanwijzing van de oefenmeester storten alle spelers al kermend en doorrollend ter aarde. Verplichte kost voor wie de fijne kneepjes van de edele fopduikkunst wil leren. Ooit spraken we schande van valsspelers als Der Lothar en Andy Möller. Duitser dan Duits, bah.
In de week van de 22e verjaardag van die Mutter aller Schwalben hielden twee Nederlanders de nagedachtenis aan Möller in ere. Alex Schalk sprong tegen Celtic een gat in de lucht terwijl geen tegenstander een vinger uitstak. Penalty voor Ross County. Later werd onze landgenoot in staat van beschuldiging gesteld voor het 'verrichten van schijnhandelingen’. Schalk accepteerde de straf. Hij had geen poot om op te staan.
 
De kolderieke capriool van Schalk vond plaats in de Schotse competitie. Daar kijkt gelukkig geen hond naar. Arjen Robben koos voor een groter podium. De international deed een Schalkje in de Champions League tegen Real Madrid. Einmal Schwalbenkönig, immer Schwalbenkönig. Scheidsrechter Kassai trapte erin. De Hongaarse Wiedergutmachung kwam Bayern München duur te staan.
 
De rollen op het wereldtoneel zijn omgedraaid. De Duitsers voetballen totaler dan wij ooit gedaan hebben. De Hollandse School is verworden tot de Hollandse Ziekte. Een enge, vallende ziekte dus. We moeten er maar aan geloven: zelfs het Wilhelmus schreeuwt om een bondscoach van Duitsen bloed. 

Door: Arjen Pijfers
April 2017


Bookmark and Share

Plaats een reactie

home | contact | colofon

MEER COLUMNS