WEST-BRABANTSE VOETBALHISTORIE


Woensdagavond 6 januari. NAC speelt een oefenwedstrijd in het Herstacostadion tegen RBC. “NAC dat gaat voor promotie naar de eredivisie tegen gastheer RBC dat kampioen wil worden in de vierde klasse zondagamateurs”, aldus de speaker van vanavond. Het kan verkeren.
Ruim 500 toeschouwers hebben de moeite genomen om naar het kille en winderige industrieterrein van Roosendaal te komen. Veelal gedreven door een gevoel van nostalgie. RBC speelde nog niet zo heel lang geleden in de eredivisie. De krakers tegen NAC worden in Roosendaal gemist. In de goede tijd is deze West-Brabantse derby weken van tevoren uitverkocht wat zoveel betekent dat er zo’n 5000 man samendrommen in het knusse onderkomen van RBC.  Vraag je aan de verstokte RBC- aanhanger wat zijn hoogtepunt is dan gaat de tijd terug naar augustus 1983. RBC komt terug in het betaalde voetbal. Er wordt gestart met een 3-0 overwinning tegen? Juist ja,  grote broer en aartsrivaal NAC moet er aan geloven tot dolle vreugde van de Roosendalers.

Tegen deze voetbalhistorische achtergrond volgt een avond met dubbele gevoelens voor de aanhang van RBC en NAC. RBC is na het faillissement verworden tot een goedwillende amateurclub.  De aanhang van enkele duizenden is geslonken tot een paar honderd. Daarvan ontbreekt vanavond een deel omdat zij een vernedering tegen de grote buurman niet kunnen verdragen. Sponsoren zijn er amper. Het stadion is een paar jaar geleden gekocht van de gemeente door een ambitieuze Zeeuwse ondernemer. Zo is het door Hugo Borst en Matti Verkamman geïnitieerde nationaal voetbalmuseum er neergestreken.

RBC mag er wekelijks zijn amateurwedstrijdjes spelen en deze week belegt NAC er zijn trainingskamp. Valencia is te duur voor een club van eerste divisie niveau. Dat de wedstrijd met 10-0 in het voordeel van NAC wordt afgesloten is een totaal onbelangrijke gebeurtenis. Iedereen is het over eens dat het doodzonde is dat er geen betaald voetbal meer wordt gespeeld in Roosendaal. En dat NAC worstelt in de Jupiler League went ook maar niet.

Voetbalhumor en mooie verhalen uit vervlogen tijden maken de avond dragelijk. Mijmeren over de terugkeer van de enige West-Brabantse derby op het hoogste niveau doet het ook goed. De verstokte RBC-aanhanger blijft erin geloven. De realist weet beter.

Meer over de overwintering van NAC in de eigen achtertuin

Door: De Kenner
Januari 2016
 

Bookmark and Share

Plaats een reactie

home | contact | colofon

MEER COLUMNS