SLIMMIGHEIDJE


De heer in het verkeer is vaak een vrouw. Mijn moeder wist niet hoe snel ze die sticker van de bumper moest halen toen ze in een onbewaakt ogenblik achterop een peperdure Mercedes was geknald. Een ongelukje, kan gebeuren natuurlijk.
Heren in het verkeer, ik geloof er niet zo in. Voorrang moet je nemen anders krijg je het nooit. Anders gezegd: rechts heeft voorrang totdat het tegendeel bewezen is. Hoffelijkheid is nu eenmaal ver te zoeken langs ’s heren wegen. De brutalen hebben de halve wereld. Het ergste is dat je er vanzelf in meegaat.
 
Zelf schep ik er enig genoegen in om argeloze voetgangers de stuipen op het lijf te jagen. Ik maak er een gewoonte van om bij elk voetpad snelheid te minderen. Met een wijds en gul gebaar nodig ik oude dametjes uit om de weg over te steken. Jonge moeders met kinderwagens doen het ook goed. Of scholieren die zich een breuk sjouwen aan een overvolle rugtas. Geduldig wacht ik af tot ze een voet op de rijbaan zetten. Dan geef ik plotseling gas bij, zodat ze halsbrekende toeren moeten uithalen om een veilig heenkomen te vinden.
 
Hufterig zegt u? Onzin, gewoon een gebbetje. Je kunt het ook een slimmigheidje noemen.


Door: Arjen Pijfers
Februari 2017
 

Bookmark and Share

Plaats een reactie

home | contact | colofon
(foto: Beeldbank NA)

MEER COLUMNS