ROBBEN OF FLOPPEN?


Tijdens het WK van 2006 was het hele land in rep en roer. Arjen Robben was voor het eerst het middelpunt van een gedenkwaardig voetbalmoment.  Bondscoach Dick Advocaat had het gewaagd de beste speler van het veld na 60 minuten te wisselen in het spectaculaire duel tegen de Tsjechen.

Een nationale discussie volgde, want de wissel pakte totaal verkeerd uit. De analytici uitten harde kritiek aan het adres van Advocaat. Er volgden zelfs Kamervragen op de ongenuanceerde toonzetting en assistent-bondscoach Willem van Hanegem deed het later nog eens dunnetjes over. Op de vraag wat hij de volgende keer zou doen antwoordde De Kromme doodleuk: “Dan sla ik ‘m (Advocaat) op z’n bek.” De Affaire Robben was geboren.

Twee jaar later tijdens het EK in Portugal speelde Oranje onder leiding van San Marco fris en fruitig maar vergat het om op het beslissende moment toe te slaan. Geen Robben-rel dit keer, gewoon uitgeschakeld door een stel uitgekookte Russen onder leiding van meestercoach Guus Hiddink. Hoe anders was het WK in 2010. Was het voorgaande WK en EK vooral een evenement om goed voetbal te laten zien, onder Bart van Marwijk veranderde het spel in resultaatvoetbal. Criticasters noemden het al snel betonvoetbal dat het aangluren niet waard was, maar Bert deed alle kritiek verstommen in Zuid-Afrika. Weer speelde Arjen Robben een hoofdrol. De begenadigde linksbuiten begon in bloedvorm aan de voorbereiding maar dompelde de natie in rouw tijdens de traditionele uitzwaaiwedstijd tegen Hongarije. Na een circus-pirouette schoot het zodanig in z’n hamstring dat het WK einde oefening leek. Wonderdokter Van Toorn wist Robben tegen alle medische wetten en logica in binnen een week weer fit te krijgen. Robben vloog alsnog naar Zuid-Afrika. Dit tot woede van de medische staf van Bayern München die Van Toorn’s behandelmethoden laakte. Een vervelende nasleep volgde. Bij terugkeer in het Bayern-kamp constateerde de medische staf een zware hamstringblessure. Dit tot verbazing van de bondsartsen en natuurlijk ook Van Toorn die zich van de prins geen kwaad wist. Robben bleef een half jaar langs de kant en een conflict tussen Bayern en de KNVB was onvermijdelijk.

Na slepende onderhandelingen, tegenstrijdige diagnoses en ordinaire ruzies besloot de KNVB Bayern tegemoet te komen met een vriendschappelijke wedstrijd in de voorbereiding op EK. Een mooi staaltje van het Nederlandse poldermodel: beetje geven en nemen en het probleem is uit de wereld. De hoofdrolspeler zelf zweeg in alle talen en liet vooral zijn voeten spreken. Tot de Champions League-finale die Bayern na strafschoppen verloor van Chelsea. Na afloop gaf Van Toorn toe te hebben gegniffeld na de penalty die Robben tijdens de verlenging had gemist. De oude knar heeft het helemaal gehad met Bayern en heeft ook geen goed woord over voor Robben. De Bedummer hield zijn kaken steeds stijf op elkaar en verbrak ieder contact met de Rotterdamse hersteltrainer. Misschien lezen we het relaas van Robben ooit in zijn biografie.

Wederom stokte de adem van de Oranje-fan vlak voor de start van een belangrijk toernooi. Voor de tweede keer verloor Robben een Champions League-finale, terwijl hij het verschil had kunnen maken. De vaderlandse pers vroeg zich hardop af of Arjen deze mentale mokerslag wel te boven zou komen. Na de ‘wiedergutmachung’ partij tussen Bayern en Oranje weten we inmiddels beter. Robben moest – zoals contractueel was bepaald – een kwartiertje meedoen en werd direct uitgefloten door een deel van de clubaanhang. Niet handig van de trotse Duisters die daarmee niet alleen Robben tergden. Ook bij de bondscoach en voormalig Bayern-speler Van Bommel werkte het gefluit van de Beierse aanhang als een rode lap op een stier. Vader en schoonzoon riepen er in koor schande van en gaven het slappe potje avondvoetbal daarmee de nodige jus voor de analytici.

De toon is gezet voor het aankomende EK. Weer weet Arjen Robben alle ogen op zich gericht. Hoe dat gaat aflopen? Binnenkort zullen we het weten. Laat EK maar beginnen: op naar Charkov met Robben als sterkhouder van Oranje!
 
Door: De Kenner
Mei 2012
 

Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties

home | contact | colofon

MEER COLUMNS