MET DANK AAN JOHN FREDERIKSTADT


Je kon de klok erop gelijk zetten. Elke zondagavond kwam hij wel een keer langs. Ergens tussen zeven en acht toverde Studio Sport een wetenswaardigheid uit de hoge hoed, met dank aan John Frederikstadt. Hij was er wel maar je zag hem nooit.
John Frederikstadt (1934-2002) was de uitvinder van de voetbalstatistiek. Als John het niet wist dan was het nooit gebeurd. Er kon geen voetbaljaarboek verschijnen zonder zijn gewaardeerde inbreng. De Bussummer telde en turfde tot hij er tureluurs van werd. Honderden schriftjes vol met cijfers, staatjes en tabellen. Helaas heeft het edele ambacht plaats moeten maken voor de Optas en Infostradas van deze wereld, want Big Data heeft de toekomst.

Het zal wel. Wat kan het mij nou schelen dat Feyenoord nog nooit een wedstrijd verloor waarin Brad Jones de nul hield. Ik wil helemaal niet weten dat NAC Breda moeilijk tot scoren komt in wedstrijden die ze met 0-8 verliezen. Het zal me worst wezen dat als de keeper van ADO Den Haag met zijn hak een doelpunt maakt, dat altijd tegen PSV is. Al dat datageweld kan me gestolen worden. Laat ze maar iets nuttigs gaan doen. Richt eens een standbeeld op voor John Frederikstadt bijvoorbeeld. 

(De geschatte leestijd van dit artikel is even lang als de interlandcarrière van Otman Bakkal)

Door: Arjen Pijfers
Januari 2018

Ook verschenen op Hard gras
 

Bookmark and Share

Plaats een reactie

home | contact | colofon

MEER COLUMNS