JONGENSBOEK, DEEL 1


Jongensboeken worden geschreven in kinderdromen. Zo niet bij de 21-jarige Vincent Janssen. De zoon van voormalig topzwemster Annemarie Verstappen beleeft zijn voetbaldroom sinds een aantal maanden. Als Sjakie in een chocoladefabriek wandelt Janssen het Oranjehotel in Noordwijk binnen als neo-international. Het heeft bondscoach Blind behaagd om hem te selecteren voor het Nederlands voetbalelftal. Er staat een goede kop op, zoals dat heet. Zoals Van Nistelrooij dat ook heeft. Twee Brabantse jongens die als topschutters pas opvallen in de eerste divisie.
Janssen geeft gearriveerde vedetten als Sneijder, Huntelaar en Gilissen een hand, trekt zijn voetbalschoenen aan en doet mee aan een rondootje met Affelay, Narsingh, Wijnaldum en De Jong. Nooit raakt de Oranje-nieuweling van de leg. Hij blijft rustig, kijk goed rond en maakt zich klaar voor de speelminuten die hij ongetwijfeld zal krijgen.

Janssen mag invallen in de slotfase van Nederland Frankrijk. Oranje is kansloos. Janssen geniet van de beperkte minuten die hij krijgt als invaller voor Luuk de Jong. De invalbeurt is te kort om zich te onderscheiden. Geen punt. Een paar dagen later wacht een potje op Wembley tegen de Engelsen. Dan moet het gebeuren weet Janssen. Zeker als blijkt dat Huntelaar wederom de bank mag warmhouden. Blind wil die dekselse Janssen zien op het hoogste podium.

Tegen Engeland wordt het mooiste hoofdstuk aan zijn jongensboek toegevoegd. Vincent Janssen sleurt als een jong veulen in de spits en de Engelse verdedigers hebben er hun handen vol aan. In de 50ste minuut komt zijn ultieme moment van glorie in zijn nog jonge carrière. Janssen mist eerst een gigantische kans en pakt vervolgens resoluut de bal als er even later een pingel wordt gegeven. Bij een 1-0 achterstand mag hij het doen. Niemand houdt hem tegen. 80000 Toeschouwers op Wembley houden hun adem in. De 21-jarige voetballer uit Heesch schiet de penalty onberispelijk achter Fraser Foster. Een half uurtje later geeft hij ook nog eens de assist waaruit Luciano Narsingh Nederland naar de winst schiet.  De Oranjevolgers en media zijn na afloop in alle staten. Ook Blind is zichtbaar blij op de bank. Vincent Janssen geeft Oranje totaal onverwacht hoop op betere tijden.

En Vincent Janssen zelf? Die laat NOS-verslaggever Bert Maalderink totaal in verwarring achter na zijn interview. Bert kan er maar niet bij dat een 21-jarige speler van een subtopper zo koel en nuchter zijn verhaal staat te doen. Janssen haalt zijn schouders op, pakt zijn spullen en meldt zich een dag later weer bij zijn makkers in Alkmaar. PSV wacht en Janssen weet dat hij weer 100% te keer moet gaan om Bruma en Moreno een lastige avond te bezorgen. Het resultaat is bekend. Het begin is er. Nu doorpakken en zijn jongensboek van nog meer fantastische voetbalverhalen voorzien.

Door: De Kenner
April 2016
 

Bookmark and Share

Plaats een reactie

home | contact | colofon

MEER COLUMNS