DON VAN BOMMEL


Zuigen en Provoceren BV. Grootaandeelhouder Mark van Bommel kan deze handelsnaam zo bij de Kamer van Koophandel deponeren. Een tikje hier, een schopje daar of een trapje na. Van Bommel draait er zijn hand niet voor om.
Zonder blikken of blozen plant Van Bommel zijn knie in het dijbeen van een aanstormende tegenstander. Professionele overtredingen noemt hij dat. Matennaaien is een beter woord. Opponenten die verhaal komen halen, smeert hij met een stalen gezicht een kaart aan. In het vijandelijke strafschopgebied heeft hij meer oog voor het versieren van strafschoppen dan voor vrijstaande medespelers.

In een interview voor TV Limburg verklaarde Van Bommel zich tot Duitser te willen naturaliseren. Daar hij niet meer onder bondscoach Marco van Basten voor het Nederlandse elftal wil uitkomen, zou de middenvelder van Bayern München zelfs al met de Duitse bondscoach Joachim Löw hebben gesproken. “Ik dacht dat iedereen wel zou begrijpen dat het om een grap ging”, probeerde hij achteraf recht te praten wat krom is. Einmal Schwalbenkönig, immer Schwalbenkönig.

Heulen met de vijand. Zelfs in de Germaanse enclave Limburg stellen ze zo'n geintje niet op prijs. Volgens wijlen Ischa Meijer is de oorlog pas voorbij als we onze kinderen weer Adolf durven noemen. Voor het sportieve echec van 1974 komt dat waarschijnlijk nog te vroeg. Het is een regelrecht schrikbeeld voor de rechtgeaarde Oranje-fan. Markus von Bomml die in de EK-finale eerst Denny Landzaat een rode kaart aansmeert. In de blessuretijd scoort hij in buitenspelpositie opzichtig met de hand. Het ontgaat de Slowaakse scheidsrechter Luboš Michel die evenmin waarneemt dat de bal de doellijn niet is gepasseerd. Duitsland is Europees kampioen.

Het geintje dat Van Bommel uithaalde met TV Limburg staat niet op zichzelf. Eerder liet hij weten er wel wat voor te voelen om met Jong Oranje naar de Olympische Spelen te gaan. Mark van Bommel doet niets zonder een bedoeling. Ook Marco van Basten weet inmiddels dat de Limburger halsstarrig vasthoudt aan zijn principes. Door de vedette te passeren en als een kleine jongen neer te zetten, tastte de bondscoach hem in zijn eer aan. Mark van Bommel is een uomo d'onore die beschikt over de meedogenloze mentaliteit van de Camorra. Maffiosi leggen geen mensen om voor de lol. Oog om oog, tand om tand. Het is de vendetta van een onteerde international die op zijn manier afrekent met de bondscoach. Karaktermoordenaar Van Basten moet op zijn tellen passen, want Don Van Bommel zint op de ultieme wraak.

Door: Simon Pion
Oktober 2007

Bookmark and Share

Er is 1 reactie

home | contact | colofon
© Cookie Productions

MEER COLUMNS