DENNIS B.


Hier volgt een politiebericht. "Een 33-jarige man uit Oud-Beijerland is zaterdag ernstig gewond geraakt tijdens een voetbalwedstrijd in zijn woonplaats. Hij kreeg een kopstoot en een trap tegen zijn hoofd van een tegenstander. Het slachtoffer ligt met hoofdletsel in het ziekenhuis. De man is buiten levensgevaar. De dader is voortvluchtig.”
De politie onthulde alleen de voornaam van de verdachte en de eerste letter van zijn achternaam, waardoor hij zo in het rijtje Volkert van der G., Samir A. en Wilhelm S. past. Dennis B., een naam met een magische klank. Het zal toch niet waar zijn? In gedachten zie ik Dennis Bergkamp ploeteren tegen Zinkwegse Boys. Ooit vierde hij triomfen met Ajax, Inter Milan en Arsenal, maar in de zompige polder van Oud-Beijerland is elke schijnbeweging gedoemd om in schoonheid te sterven. De frustratie hoopt zich op en op slag van rust slaan de stoppen door bij de gewezen voetbalvedette. Dennis koelt zijn blinde woede op een nietsvermoedende tegenstander. Onvoorstelbaar. Zijn doelpunt tegen Argentinië op het WK ’98 was misdadig mooi, maar verder staat hij bekend als in every inch a gentleman. Gelukkig blijft de mythe in stand, want de ware identiteit van Dennis B. ligt snel op straat. B. blijkt niet zo’n brave jongen te zijn als zijn achternaam doet vermoeden. De voortvluchtige linksback heeft nog een voorwaardelijke celstraf staan. Volgens broer John heeft Dennis zijn agressie niet helemaal onder controle: ”Zoiets zat er al een tijdje aan te komen. Het heeft niets met voetballen te maken. Het had net zo goed tijdens het winkelen of in het verkeer kunnen gebeuren.” Bumperklevend Nederland haalt opgelucht adem.

Het incident op het veld van Zinkwegse Boys staat niet op zichzelf. Bijna ieder weekend is het raak. De ene keer in Oud-Beijerland of Beverwijk, maar het kan ook in Almkerk, Scheemda of Berg en Terblijt gebeuren. De rol van de heren profvoetballers valt niet te veronachtzamen. Onlangs verloren Kenneth Perez en Wesley Sneijder hun voorbeeldfunctie uit het oog. De Ajacieden gingen verbaal tekeer tegen de arbitrale leiding. Trainer Ten Cate deed ook een bedenkelijke duit in het zakje door scheidsrechter Bossen voor moraalridder uit te maken. Daags na de gebeurtenissen betuigden de betrokkenen hun diepe spijt. Nederig boden ze hun excuses aan, want zo hadden ze het natuurlijk niet bedoeld. Het kwaad was echter al geschied. Het is van alle tijden dat de voetbaljeugd zijn helden imiteert. Iedereen wil Wesley Sneijder of Kenneth Perez zijn. Als een valse echo galmen de blinde tyfushonden en kankernegers over schoolpleinen en trapveldjes. Straattaal is niet langer het exclusieve domein van Betondorp.

Dennis B. is ook jong geweest. Aan welke jeugdidolen zou hij zich hebben gespiegeld? Aan Huub Stevens wellicht, die AZ-aanvaller Pier Tol een doodschop verkocht nadat hij tegen PSV had gescoord. Of Willem van Hanegem die met een weinig verheffend spleetogengebaar de Koreaan Jung Mo Huh de stuipen op het lijf joeg. Misschien liet Dennis zich wel inspireren door ontzag inboezemende namen als Andoni Goicoechea, Claudio Gentile en Alberto Tarantini. Dat waren uitbeners van het zuiverste water.

Nog een politiebericht. “De sinds zaterdagmiddag voortvluchtige Dennis B. (27) is in zijn woonplaats Ridderkerk opgepakt. De politie doet geen nadere mededelingen over de arrestatie.” Dennis B. moet brommen. Een geruststellende gedachte. Voorlopig hoeven we op de A16 niet schichtig om ons heen te kijken en kunnen we onbevreesd aansluiten in de rij voor de kassa.

Door: Simon Pion
December 2006

Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties

home | contact | colofon
© Cookie Productions

MEER COLUMNS