BRAAF


Bij Jong Feyenoord loopt er een. Schijnt een geweldig talent te zijn. Ondanks een onmiskenbaar 020-gehalte zijn de verwachtingen op Varkenoord hooggespannen. Het verlangen naar een veelscorende groeibriljant is groot na het trauma dat Mitchell te Vrede heet. Schuurman is zijn naam, daar gaan we nog veel van horen.
Laatst zag ik er zelf eentje. Een onbeholpen brekebeentje van een jaar of negen. De E5 van JEKA speelde een kansloze wedstrijd tegen het oppermachtige Gudok. Een overfanatieke voetbalvader brulde zijn naam over het veld. ‘Knijpen, je moet knijpen.’ Het ventje straalde een en al radeloosheid uit. Gedesoriënteerd keek hij om zich heen. Knijpen. Waarin dan? Niet elke ruwe diamant laat zich zo makkelijk polijsten.
 
Nu hoor ik er weer een. Met mijn hond maak ik een lange boswandeling. Het is heerlijk lenteweer en de bomen lopen uit. Er klinkt geblaf. Plotseling staan we oog in oog met een loslopende Berner Sennenhond. Vrolijk kwispelend en met de tong uit zijn bek stuift hij op ons af. Zijn baas doet vergeefse moeite om het gevaarte onder appel te krijgen. ‘Kom voor!’ Weinig kans, de lobbes heeft de kolder in zijn kop. Uitgelaten geniet hij van zijn vrijheid en ruimte. Pas als hij is uitgeraasd, weet de eigenaar zijn trouwe viervoeter aan te lijnen. ‘Braaf,’ zo klinkt het. ‘Jari is braaf!’

Door: Arjen Pijfers
Mei 2016

 

 

Bookmark and Share

Plaats een reactie

home | contact | colofon

MEER COLUMNS