BEITEL


Vandaag een groot moment voor mijn oud-studiemaatje voetbaljournalistiek Pijf. In Willem II-supporterscafé D’n Beitel vindt de boekpresentatie plaats over de Tilburgse voetballegende John Feskens. Ja en? Lekker belangrijk voor een NAC'er uit Breda. Nou toch wel! Pijf is één van de schrijvers van dit boek en heeft mij uitgenodigd. Tsja, da’s lekker... Na enige bezinning besluit ik toch naar het hol van de leeuw te gaan.
Het is druk op de parkeerplaats van het Koning Willem II stadion. Binnen is het stampvol! We worden getrakteerd op koffie met een klein Feskens-gebakje. Het moet allemaal niet gekker worden. Een oer-NAC'er omringd door louter Willem II gasten. Een licht onbehaaglijk gevoel bekruipt me, maar verdwijnt ook heel snel. Het is namelijk best gezellig in het supportershome. Wat ’n verschil met het Beatrix-café bij NAC. Dat is rauwer en lomper ingericht zoals het hoort bij een supportershome. In Tilburger is het stijlvol en gezellig met een mooie bar. He wie zie ik daar? Is dat niet Piet de Visser? En verrek, Jan Reker loopt ook binnen.

Het boekenbal wordt geopend door spreekstalmeester…. ik heb werkelijk waar geen idee wie. Een bekende flamboyante lokale journalist die het wel leuk doet. Er komen een aantal prominenten aan het woord waaronder dus Jan Reker en Piet de Visser. Natuurlijk had Piet zijn reis naar Chili en Ecuador speciaal onderbroken voor dun Fes. Zo’n speciale voetballer dat ik zelfs voor hem naar Willem II ben gekomen als trainer destijds. Het zal wel, Piet, maar  met je enthousiasme op je 80ste slik ik alles van je voor zoete koek.

Het hoogtepunt van de middag is als D’n Beitel zelf de microfoon pakt. De man die inmiddels niet meer kan zitten door de vele veren die deze middag door Jan en alleman in zijn reet zijn gestoken. Ook de man die nou niet echt bekend staat als een groot spreker.  Hij ontroert de aanwezigen met zijn dankspeech waar geen einde aan komt maar geen moment verveelt. Wat een oerdegelijk saaie en normale gast is die Feskens.  Een enorme verademing in de volslagen doorgeslagen idiote voetballerij anno vandaag. Hij eert zijn dierbaren en vrienden uit Broekhoven die zich nou niet echt comfortabel voelen in de spotlights. Dat doet hij op zo’n ontwapende manier dat de ontroering toeslaat in de zaal, ook bij mij.

Naast me tikt voormalig topscorer van RKC Ad van de Wiel zijn zoveelste biertje achterover. Zijn maten lachen en dollen en maken langzaam plaats voor de lokale zanger die er even later een onvervalste Tilburgse smartlap uitblèrt.  Het is tijd om te gaan. Natuurlijk met een boek in m’n hand van D’n Beitel voorzien van een persoonlijk noot van Pijf en een handtekening van de ‘legend’ zelf. Het is onverwacht een mooie middag geworden in Tilburg voor deze NAC'er uit Breda. Pijf bedankt!


Door: De Kenner
November 2015

Bookmark and Share

Plaats een reactie

home | contact | colofon

MEER COLUMNS